Tarihte Bugün TB Kars Ucube İnsanlık Anıtı Yıkıldı

8 Ocak 2011 / 13 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Kars Ucube İnsanlık Anıtı Yıkıldı

Başbakan Erdoğan, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde, kentteki -İnsanlık Anıtı'nı , "ucube" olarak nitelendirdi. Anıt daha sonra alınan kararla yıkıldı.

OLAY 13 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 8 Ocak 2011 Kars Ucube İnsanlık Anıtı Yıkıldı

Başbakan Erdoğan’ın “ucube” heykel olarak nitelendirdiği Kars’taki İnsanlık Anıtı için Kars Belediyesi yıkım karar verdi.


Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Belediye Meclisi'nin kentteki ''tartışmalı heykellerin'' kaldırılması yönünde karar aldığını belirterek, ''Belediye Meclisimiz, İmar Kanunu doğrultusunda tescilli bir yapı üzerinde yapılan heykellerin kaldırılması ve arkasından tarihi dokuya uygun bir proje geliştirilmesi yönünde karar vermiştir'' dedi.


Bozkuş, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun talebi doğrultusunda, İmar Müdürlüğünün teklifiyle Belediye Meclisi'nde tartışmalı heykelle ilgili oylama yapıldığını, 23 üyeden 19'unun söz konusu heykelin kaldırılması yönünde oy kullandığını söyledi.


 


Karşıyaka Belediyesi ekiplerinin heykelle ilgili yaptığı incelemelere de değinen Bozkuş, şöyle devam etti: ''Heykelin yapımında kullanılan malzemelerin mukavemet yönünden yetersiz olduğu, bu yetersizlikten dolayı kesilerek oradaki heykelin götürülmesi aşamasında kırılmaların, dökülmelerin olabileceği ve bundan dolayı da götürülemeyeceği yönünde ifade kullanmışlar. Kim ne derse desin, biz kanun ne diyorsa onu yapıyoruz. Oradaki 1734 yılında Timur Paşa adına yapılan Kars'ın ilk tabyasının zarar görmemesi için bu tür tekniği kullanarak kaldırmaya çalışıyoruz. Meclisten çıkan karar da gayet olumlu. Oy çokluğu ile alınmıştır.''


Üçler Mahallesi'ndeki tepede kurulan ve inşaatına 2006 yılında başlanan İnsanlık Anıtı'nın yapımı, söz konusu bölgede tabya ve atış mevziilerinin bulunduğu gerekçesiyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 2008 yılında da durdurulmuştu.


Başbakan Erdoğan, İnsanlık Anıtı'na 'ucube' diyerek tartışmayı başlatmıştı. Erdoğan şunları söylemişti: "Hasan Harakani'nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir.''


Mehmet Aksoy heykelin yıkılmasıyla ilgili daha önce şöyle konuşmuştu:


''Bu fiziki olarak tabii ki yavaş yavaş yıkılabilir. Ama büyük ihtimalle bu çok uzun zaman sürecektir. 1 yılı, 2 yılı bulacaktır. O kadar zaman içerisinde de bütün dünyada ses getirecektir. Bunun yapılmaması gerekir. Türkiye'nin dünyaya böyle bir imaj vermemesi gerekir. Bu çok üzücü bir şeydir. Yetkililerin, kurumların bu sorumlulukta olmaları gerekir. 3 sene içerisinde bir Koruma Kurulu 5 karar değiştirir mi? (Yıkım kararı var) deniyor, ben buna inanmıyorum. Böyle bir karar yoktu. Bir anda nereden çıkartıldı, imzalandı.''






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org