Tarihte Bugün TB Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu Samsunda

20 Mayıs 2007 / 16 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu Samsunda

1 aydır çeşitli aralıklarla devam etmekte olan Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle Samsunda düzenlendi. Mitinge katılmak isteyen onbinlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'nı doldurdu.

OLAY 16 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 20 Mayıs 2007 Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu Samsunda
Samsunda bugün çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle Cumhuriyet Mitingi düzenlendi. Mitinge katılmak isteyen onbinlerce kişi Cumhuriyet Meydanını doldurdu.

Katılımcılar saat 08.30dan itibaren ellerinde Türk bayraklarıyla alanda toplanmaya başladı. Alanda gençlerin ve kadınların ağırlığı dikkat çekti.

Mitingin bir şölen havasında geçtiğini söyleyen katılımcılar "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Türküz, Atatürkçüyüz, güçlüyüz" sloganları attı.

Bu arada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer Cumhuriyet Meydanına birlikte geldi.

Miting alanında katılımcılar tarafından coşkuyla karşılanan iki lider, konuşma yapmadı ve diğer konuşmacıları katılımcıların arasında ön sırada dinledi.

Baykal ve Sezere CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile DSP genel başkan yardımcıları Melda Bayer, Hasan Macit, DSP genel sekreter yardımcıları Hasan Erçelebi, Mustafa Vural ve genel sayman Hasan Suna eşlik etti.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve HÜR Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da mitingdeki katılımcılar arasındaydı.

Yaklaşık 2 bin dolayında polisin görev yaptığı alana katılımcılar tek tek üst araması yapılarak alındı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin öncülüğünde gerçekleştirilen mitingde, geniş güvenlik önlemleri uygulanırken, Cumhuriyet Meydanına ulaşan bazı yollar erken saatlerden itibaren trafiğe kapatıldı.

Cumhuriyet Meydanını da kapsayan yaklaşık 45 bin metrekare alan miting için ayrılırken, alan çevresindeki cadde ve bulvarın bir bölümü de katılımcılar tarafından kullanıldı.

Alanda olası acil durumlar için yeteri kadar sağlık ekibi görev aldı. Miting nedeniyle Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde 5 ayrı noktada GSM baz istasyonu kuruldu.

Ayrıca gerektiği hallerde müdahalede bulunabilmek amacıyla Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ekibi miting süresince görev yaptı.



Türkan Saylan: "Ne şeriat, ne darbe"

Mitingde konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, "Aşiret, tarikat düzeninin ve siyaseti bunlarla anlaşma olarak gören sistemin ortadan kalkmasını istiyoruz" dedi.

Saylan ayrıca, "Biz şeriata karşıyız, biz bölücülüğe karşıyız, çocukları katil yapan ırkçılığa karşıyız, biz darbelere karşıyız" dedi ve bu cümleleri hep bir ağızdan katılımcılara tekrarlattı.

Saylan, siyasetçilere yönelik olarak, "Gençlere, kadınlara, köylüye, kentliye, işçiye, memura, dürüst işverene, herkese sahip çıkılmasını istiyoruz. İş, aş, sağlık ve eğitim bekleyen her kesim için çözüm üretilmesini istiyoruz" dedi.

Saylan seçmenlere de seslenerek, 22 Temmuzdaki genel seçimde sandık başında olmaları gerektiğini söyledi.

Daha sonra, tiyatro sanatçısı Yaşar Gündem Atatürkün Gençliğe Hitabesini okudu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü temsilcisi Volkan Birgül ise gençliğin çağdaş Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkacağını söyledi.

Asayiş olayı yaşanmadı

Rahmi Saltukun konseri sırasında bir katılımcının Baykal ve Sezeri kısa süre halaya kaldırdığı görüldü.

40 ilden onbinlerin Samsuna aktığı Cumhuriyet Mitingi Rahmi Saltuk, Sadık Gürbüz ve Selda Bağcanın konserlerinin ardından 10’uncu Yıl Marşı ile sona erdi.

Yetkililer, yaklaşık 4 saat süren etkinlik süresince asayiş olayı yaşanmadığını bildirdiler.

Baykal: "Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım"

Mitingten sonra gazetecilerinin sorularını yanıtlayan CHP lideri Baykal, Cumhuriyet mitinglerinin sonuncusunun Samsunda gerçekleştirildiğini belirtti ve "Bu mitinge sayın Sezer ile birlikte katıldık. Bu da ayrıca renk kattı" dedi.



Baykal, "Şimdi görev insanlarımızda, millette, vatandaşta. Birleşin dediler birleştik. Şimdi sandıkta milletin birleşmesi lazım. Türkiyede bu mitinglerde oluşan özlemlerin çözümü sandıkta milletin birleşmesindedir" dedi.

Zeki Sezer de, "Öyleyse artık bu mitinglerden sonra Türkiyede hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sıkıntılı günler geçirdi Türkiye. Kaygılarımız vardı. Ama umutsuzluğa yer olmadığını bu alanlar gösterdi. Geleceğimiz iyi olacak. Hepimiz üzerimize düşeni yapmak durumundayız" dedi.

Miting alanından CHP Genel Başkanı Baykaldan önce ayrılarak partisinin il binasına giden DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de burada bir süre partililerle sohbet etti.

Sezer, Samsun-Çarşamba Havalaanında kendisini bekleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile buluşarak beraber özel bir uçakla Ankaraya hareket etti.

Mitinglerin ilk adresi Ankaraydı

Ankara, İstanbul, Manisa, Çanakkale ve Marmaristeki Cumhuriyet mitinglerini 13 Mayıstaki İzmir Gündoğdu Meydanındaki görkemli miting izledi. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği İzmir mitingine katılımın 1 milyon kişiyi aştığı sanılıyor.

Solda birlik için görüşen CHP ve DSP liderlerinin İzmir mitinginde bir araya gelmemesi ise medyada çok konuşulmuştu.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org