Tarihte Bugün TB İzmir Limani ihale HutchisonEİB Firmasının

3 Mayıs 2007 / 16 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

İzmir Limani ihale HutchisonEİB Firmasının

İzmir Limanı özelleştirilmesi ihalesini, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-EİB kazandı.

OLAY 16 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 3 Mayıs 2007 İzmir Limani ihale HutchisonEİB Firmasının

İzmir Limanın işletme hakkını devralacak yatırımcı, ihale şartları belgesinde limanın 2. kısmı olarak tanımlanan alanda tevsii inşaatını tamamlayarak, limanın genişletilmesini sağlayacak.

Ayrıca izmir limanını körfeze bağlayan yaklaşım kanalı taranarak, yüksek tonajlı gemilerin limana gelmesine imkan verilecek. TCDD'ye ait İzmir limanının 49 yıl süre ile ''işletme hakkının verilmesi'' yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-EİB (Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri ve Taşımacılık A.Ş) Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmelerine, Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu, Çelebi Holding A.Ş, Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birliği (EİB) Ortak Girişim Grubu ve Alsancak Ortak Girişim Grubu katıldı.

Nihai pazarlık görüşmesinin ilk turunda ihaleye katılan yatırımcıların yazılı revize teklifleri alındı. Bunun ardından komisyonca belirlenen 900 milyon dolar başlangıç tutarı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile sözlü turlara geçildi.

SÖZLÜ TURLAR

Nihai pazarlık görüşmelerinin ilk sözlü turunu Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu 920 milyon dolar teklif ile başlatırken, 4. sözlü turda teklif tutarı, Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birliği (EİB) Ortak Girişim Grubu tarafından yapılan artırımla 1 milyar dolara yükseldi.

Sözlü turların 13.sünde Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu ile Alsancak Ortak Girişim Grubu çekildiklerini açıkladı.Bu gruplardan Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubunun son teklifi 1 milyar 210 milyon dolar, Alsancak OGG'nin ise 1 milyar 230 milyon dolar oldu.

Sözlü turlara geriye kalan iki yatırımcı Çelebi Holding A.Ş ve Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birliği (EİB) Ortak Girişim Grubu ile devam edilirken, 14. turda Çelebi Holding'in teklifi tutarı 1 milyar 260 milyon dolara, Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birliği (EİB) OGG'nin de 1 milyar 265 milyon dolara çıktı.

16.tura gelindiğinde mola isteyen Çelebi Holding A.Ş yetkilileri, aldıkları mola sonrasında, daha önce verdikleri 1 milyar 270 milyon dolarlık teklifin geçerli olduğunu belirterek, ihaleden çekildiklerini açıkladılar. Böylece 16. turda Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birliği (EİB) OGG verdiği 1 milyar 275 milyon dolarlık teklif ile en yüksek teklifi veren yatırımcı oldu.

Yatırımcı vadeli satışı tercih etmesi durumunda, ihale bedelinin en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak ödeyecek. Toplam satış bedelinin en az yüzde 25'i sözleşme imza tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutar da sözleşmenin imzalanmasından sonra en geç ikinci yılın sonunda ödenecek. Vadeye bırakılan tutara yıllık yüzde 9 faiz uygulanacak.

YATIRIMCI LİMANIN GENİŞLETİLMESİNİ SAĞLAYACAK

İhale şartları belgesine göre, limanın işletme hakkını devralacak yatırımcı, İhale Şartları Belgesinde Liman'ın 2. kısmı olarak tanımlanan alanda tevsii inşaatını tamamlayarak Limanın genişletilmesini sağlayacak.

Ayrıca, İzmir Limanını Körfeze bağlayan yaklaşım kanalını tarayarak, yüksek tonajlı gemilerin limana gelmesine imkan sağlayacak. Bu işlemlere ilişkin olarak ihale şartları belgesinde, limanın fiili teslim tarihinden itibaren 7 yıl içinde tevsii inşaatını tamamlayarak, 2. kısmı faaliyete açması ve tarama işleminin Çevre Bakanlığı'nca belirtilen koşullara uygun olarak, Limanın fiili teslim tarihini izleyen 7 yıl içinde bitirilmesi gerekiyor.






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org