Tarihte Bugün TB Okul sütü projesi öğrencileri hastanelik etti

2 Mayıs 2012 / 11 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
16 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Okul sütü projesi öğrencileri hastanelik etti

Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında dağıtılan sütlerden etkilenen 100'lerce çocuk hastaneye kaldırıldı.

OLAY 11 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 2 Mayıs 2012 Okul sütü projesi öğrencileri hastanelik etti

'Okul Sütü' projesi kapsamında bugün dağıtımına başlanan sütlerden etkilenen 100'lerce çocuk hastaneye kaldırıldı.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, Konya, Diyarbakır, Edirne, Adana, Sivas, Kırıkkale, Sakarya, Antalya ve Samsun'da okullarda dağıtılan sütlerden etkilenen 100'lerce öğrenci hastaneye kaldırıldı.

*********************


Okul sütü projesi skandalla başladı
Öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı bugün skandallarla başladı. Birçoktan ilden toplu zehirlenme vakaları haberleri geliyor.


Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır'da bir okulda dağıtılan sütler iddiaya göre 50'ye yakın öğrencinin zehirlenmesine neden oldu.

Zehirlenme olayının yaşandığı Hürriyet İlköğretim Okulu’na çok sayıda ambulans sevk edildi. Öğrenciler, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Dinçer, Diyarbakır’da dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği yönündeki iddiaların üzerine "Sütü daha bugün dağıttık" diye konuştu.



SULTANGAZİ'DE SÜTTEN ZEHİRLENME İDDİASI...

Sultangazi’de okullarda dağıtılmaya başlanan sütlerden zehirlendikleri şüphesiyle yaklaşık 60 öğrenci hastaneye kaldırıldı. ‘Okul Sütü Programı’ kapsamında Esentepe, Nine Hatun ve 50. Yıl İlköğretim Okulları’nda dağıtılan sütleri içen öğrenciler zehirlendikleri şüphesiyle aileleri tarafından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesine gelen öğrencilerin bir kısmı taburcu oldu. Bazı öğrenciler ise müşahade altına alındı.

SİVAS'TA DA 60 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Sivas kent merkezinde bulunan 75. Yıl İlköğertim Okulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi kapsamında 5. sınıf öğrencilerilerine kadar süt dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında süt dağıtımının ilk gününde öğrenciler karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri ile hastanelere kaldırıldı.

Çocuklarının zehirlendiğini duyan aileler panik içinde okula giderek bilgi almaya çalıştı. Sütten zehirlendiği belirtilen yaklaşık 60 öğrencinin tedavilerine Sivas kent merkezindeki 3 hastanede devam ediliyor.Aynı zamanda Sivas'ın İmranlı ilçesinde de dağıtılan öğrencilerin sütten zehirlendiği ihbarının alındığı belirtildi.

ADANA VE KONYA'DA DA ZEHİRLENME YAŞANDI

Adana' nın Merkez Yüreğir ilçesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim okulunda dağıtılan sütten için çok sayıda öğrenci zehirlendi. Fenalık geçiren öğrenciler ailelerin yardımıyla hastanelere kaldırılıyor..

Konya' da da 10 öğrencinin sütten zehirlendiği bildirildi..

EDİRNE'DE 30 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

TÜRKİYE genelinde tüm anaokulu ve ilköğretim okullarında başlatılan ’Okul Sütü’ programı kapsamında Edirne’de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlediği ’Okul Sütü’ programı çerçevesinde Edirne’deki ilköğretim okulu öğrencilerine bu sabah süt dağıtımı yapıldı. Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Çocuklarının içtiği sütten zehirlendiğini duyan bazı veliler de koşarak okula gelerek öğretmenler bilgi aldı. Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, "Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu" dedi.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Öğrencilerin içtiği süt kutularının üzerinde son kullanma tarihinin Ağustos ayı olduğu öğrenildi.

KIRIKKALE'DE 18 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

KIRIKKALE kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.


Sakarya
Karapürçek’te 38 ilköğretim okulu öğrencisi, ”Okul Sütü Programı” kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Atatürk İlköğretim Okulu’ndaki 32 ile Mecidiye İlköğretim Okulu’ndaki 6 öğrencide, dağıtılan sütleri içtikten sonra mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıkması üzerine durum sağlık ekiplerine bildirildi.

Öğrenciler, okullara sevk edilen ambulanslarla Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Zehirlenme şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, bazı öğrencilerin de ayakta tedavi edildiği belirtildi.

Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de 2 müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

Antalya:
Antalya'daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndaki 50 öğrenci de, dağıtılan sütten zehirlendi. Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1'nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü.

Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

Samsun:
Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde, dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

BAKAN DİNÇER: İLK BELİRLEMELERE GÖRE ZEHİRLENME DEĞİL

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin, ”Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca tetkike alındı, hastanelere götürüldü” dedi.

Dinçer, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na geçerken, basın mensuplarının okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Soruların Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sorulmasının daha doğru olacağını dile getiren Dinçer, bazı çocukların süte karşı hassasiyet göstermiş olabileceğini, öğretmenlere süt içmek istemeyen veya süte karşı hassasiyeti olan çocuklara süt içirilmemesi konusunda duyuru yaptıklarını söyledi.

Dinçer, ”Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldü” diye konuştu.

Hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının incelendiğini, ilk tespitlere göre çocukların süte karşı hassasiyet gösterdiklerinin belirlendiğini ifade eden Dinçer, şöyle konuştu: ”Çocuklarımızdan süt içmek istemeyen ya da süte karşı hassasiyeti olan çocuklara zorla süt içirilmesin. Bu olup biten hadiselerin böyle bir çerçevede gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Yarın çocuklarımızdan aldığımız kültür ve süt incelemeleri neticeleri çıkacak o zaman daha kesin bir ifadeyle bilgi veririz. Birçok insanda süt içtiği zaman hafifçe bir mide bulantısı olabiliyor veya ilk içmeye başladığında olur. Bunun teknik ayrıntısını Sağlık Bakanımızdan öğrenebilirsiniz.” -”Sağlıklı süt güvenilir şekilde sunulacak”- Vaka sayısıyla ilgili soru üzerine Dinçer, vaka sayısına ilişkin bir bilgi almadığını belirterek, kendisine Diyarbakır, Edirne, Antalya ve Sivas’ta zehirlenme iddialarının gündeme geldiğine dair bilgi ulaştığını kaydetti.

Antalya’da 30 öğrenci civarında vaka bulunduğunu, esas problemin Diyarbakır ve Sivas’ta olduğunu dile getiren Dinçer, ”Oralarda da zehirlenme vakasına dair bir belirti yok” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, velilere, öğrencilere ve öğretmenlere de seslenerek, Süt Programı’nı dengeli beslenme ve çocukların protein ihtiyacı için çok önemsediklerini belirtti ve ”Bütün çocuklarımız bizim çocuklarımızdır. Velilerimiz emin olsunlar, sağlıklı süt güvenilir bir şekilde sunulacak ve elimizden gelen her türlü tedbiri alacağız” dedi.

Olayı ajite etmeye yönelik bir tavır içerisinde olunmaması gerektiğini vurgulayan Dinçer, yarın tahlil sonuçlarının çıkmasının ardından kamuoyuyla verilerin paylaşılacağını söyledi.


*******************************

03.05.2012


Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin, ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık ve bozulma tehdidinin söz konusu olmadığını belirterek, “Toplam 7.2 milyon kutu süt dağıtıldı, etkilenen çocuk sayısına baktığımızda çok sınırlı sayıda. Aileler herhangi bir endişe duymasınlar, herhangi bir sıkıntı sözkonusu değil, mikrobiyel zehirlenme olayı söz konusu değil” dedi.Prof. Dr. Erol, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen “3. Gıda Güvenliği Kongresi”nde basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Olayın sütten kaynaklı bir gıda zehirlenmesi olarak değerlendirildiğini hatırlatan Erol, bunun söz konusu olmadığını söyledi.

Bunun laktoz intoleransına dayalı bir problem olduğunu belirten Erol, “Ancak bütün bunlara rağmen emin olmak için problemin görüldüğü bütün illerden örneklerimizi aldık. Bununla ilgili gerekli tetkiklerimizin bir bölümü çıktı, bir bölümü devam ediyor. Ancak şu ana kadar hiçbir problem yok. Ne bozuk, ne tarihi geçmiş sütler. Ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık tehdidi, bozulma tehdidi söz konusu değil, herhangi bir sağlık problemine ya da bozulmaya neden olan bir bakteri veya mikrobiyolojik tehlike bulgusu da yok” diye konuştu.

Erol, dağıtılan sütlerin çok yüksek miktarda olduğuna işaret ederek, buna ilişkin olarak bazı çocuklarda böyle bir reaksiyon görülebileceğini ifade etti.
Konuyla ilgili tetkik sürecini başlattıklarını dile getiren Erol, şunları kaydetti:

“Toplam 7.2 milyon kutu süt dağıtıldı, etkilenen çocuk sayısına baktığımızda çok sınırlı sayıda. Tabii bunu da dikkate alıyoruz ama böyle bir problem olmuş olsaydı, bu çocukların hemen hemen büyük bir bölümünde bu olumsuzluğu, bu sağlık tehlikesini görürdük. Ancak belli yerlerde, belli çocuklarda böyle bir reaksiyon var, hekimlerimizin açıklamaları bu yönde, intolerans olabileceğine ilişkin. Netice itibarıyla bizim elde ettiğimiz bulgular yönüyle, sağlık yönüyle bir sorun yok. Onlarla ilgili sonuçlar çıktığında da bakanlık olarak gerekli açıklamayı yapacağız.”

“Böyle bir programda seçebileceğimiz en güvenli süt UHT”

Prof. Dr. Erol, bir gazetecinin, bazı uzmanların UHT süt yerine günlük kutu süt dağıtılması gerektiğini söylediğinin hatırlatması üzerine, “Takdir edersiniz ki her gün 7.2 milyon kutu sütü dağıtacaksınız. Bu, haziran ayına kadar devam edecek. Her gün kutu sütünü, onun tabii belli koşullarda transferi gerekir. En güvenli süt, UHT süttür. Çünkü UHT sütte 140 santigrat derece gibi yüksek ısı işlemi uygulanıyor. Buradaki bakteriler, mikroorganizmalar hepsi inaktif hale getiriliyor. Bunu oda sıcaklığında 3-4 ay muhafaza edebiliyoruz, dolayısıyla böyle bir programda seçebileceğimiz en güvenli süt UHT süttür” şeklinde konuştu.

Süt dağıtımı uygulamasının devam edip etmeyeceği sorulan Erol, “Evet, devam edecek. Bu program, son derece güvenli bir programdır. Bu programın asıl amaçlarından biri, belli yaş grubundaki çocuklara belli miktarda, belli bir süre için hayvansal proteini süt marifetiyle vermek. Aynı zamanda süt tüketim alışkanlığını geliştirmek, süt arzının fazla olduğu dönemlerde de sektörümüzde bir regülasyona gitmek. Yani çok amaçlı, çok faydalı bir proje. Çok önemli bir proje, belli maliyeti olan bir proje ve bu projeyi ülke adına önemsiyoruz” cevabını verdi.

Erol, ailelere seslenerek, “Aileler herhangi bir endişe duymasınlar, herhangi bir sıkıntı söz konusu değil, mikrobiyel zehirlenme olayı sıkıntısı söz konusu değil” dedi.

Prof. Dr. Erol, “Eğer sorunun süt firmalarından kaynaklı olduğu ortaya çıkarsa bir işlem yapılacak mı?” şeklindeki soruya şu cevabı verdi:
“Eğer herhangi bir ihmal söz konusu olur ise onunla ilgili elbette gerekli işlemleri yaparız. Bu konuda mevzuatımız açıktır. Eğer üretime yönelik bir sıkıntı olursa o cezalar verilir. Para cezası olur, üretimin durdurulması olur, ürünün toplatılması olur. Ancak ilk yapılacak işlerden biri,ürünün toplatılması, imhasıdır. Zararın devamını önlemek için önce bu yapılır.”






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 16 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org