Tarihte Bugün TB Şemdinli davası sanıkları Astsubaya otuz dokuz yıl

19 Haziran 2006 / 17 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Şemdinli davası sanıkları Astsubaya otuz dokuz yıl

Şemdinli davası sanıkları Astsubay Başçavuş Ali Kaya ile Özcan İldeniz'e, 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi.

OLAY 17 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 19 Haziran 2006 Şemdinli davası sanıkları Astsubaya otuz dokuz yıl
Şemdinli davası sanıkları Astsubay Başçavuş Ali Kaya ile Özcan İldeniz'e, 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, Veysel Ateş'in avukatının olmadığı gerekçesiyle duruşmayı 3 Ağustosa erteledi. Heyet, Veysel Ateş'in dosyasını ayırarak kararı 3 Ağustosta verecek.

SANIK AVUKATLARI MAHKEME HEYETİ BAŞKANI KAYA'NIN DURUŞMADAN ÇEKİLMESİNİ TALEP ETTİ

Hakkari'nin Şemdinli İlçesinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında sanık avukatları mahkemeye heyeti başkanı İlhan
Podcast
Kaya'nın duruşmadan çekilmesini talep etti.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşması saat 14.45 sıralarında başladı. Duruşmada, sanıklar PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubay başcavuş Özcan İldeniz hazır bulundu. Sanıklardan Ali Kaya ise rahatsızlığı nedeniyle Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tedavi gördüğü gerekçesiyle katılmadı. Müdahil Seferi Yılmaz ile Zahir Korkmaz'ın eşi, 7 yaşındaki kızı ve annesinin katıldığı duruşma, mahkeme başkanı İlhan Kaya, üye Muharrem Ballı, ile yedek üye Sinan Sivri ve Savcı Metin Dikeç tarafından yürütüldü.

Savcı Metin Dikeç, geçen celsede mütalaayı sunduklarını, diğer hususlarda takdirin mahkemeye ait olduğunu söyledi.

Duruşmada sanık avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşın 8 sayfalık savunmalarını mahkeme heyetine sundu. Sanık avukatları 13 Haziran 2006 tarihinde Özgür Gündem gazetesinde çıkan haberde, 13 Haziranda görülecek Şemdinli davasının 19 Haziran tarihine erteleneceği, 19 Haziranda karar duruşmasının yapılacağı, mahkeme başkanı İlhan Kaya'nın tayini çıkmadan önce bu duruşmayla ilgili kararvereceği yönündeki haberi üzerine İlhan Kaya'nın tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle davadan çekilmesi gerektiğini talep ettiler. Mahkeme heyeti sanık avukatı Yurdakan Yıldız'ın, Veysel Ateş'in tek vekili olması nedeniyle Van Barosundan avukat talep edilmesi ve sanık avukatlarının diğer talebini karara bağlamak üzere duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Aradan sonra Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın yerine Van Barosundan bir avukat görev alırken, mahkeme heyeti sanık avukatlarının İlhan Kaya'nın duruşmadan çekilme talebini ret etti. Devam eden duruşmada söz alan müdahil avukatlarından Sezgin Tanrıkulu, savunma makamının duruşmayı uzatma niyetinde olduğunu ifadeederek, Ali Kaya'nın iki gün önce GATA'ya gitmesinin sanık Veysel Ateş'in avukatının da mazeret bildirerek duruşmaya katılmamasının bunun göstergesi olduğunu belirtti.

Tanrıkulu, Ali Kaya'nın rahatsızlığının Van'daki Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde de tedavi edilebileceğini, ancak Kaya'nın iki gün önce askeri uçakla GATA'ya sevk edildiğini kaydederek, ''Bütün bunlar mahkemenin karar vermesine engel değildir. Sanık müdafisinin mazeret dilekçesi vermesi kararı etkilemez. Sanık hazır değildir. Sanığa son söz söylenmesine de gerek yoktur. Sanıklar yazılı ve sözlü savunmalarını yapmışlardır'' dedi.

Sanık avukatlarından Mahmut Güler ise Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın yerine Van Barosunda avukat atanmasının uygun olmadığını, mevcut sanığın iradesiyle seçilmiş müdafisi bulunduğu halde bunun yerine Van Barosundan müdafi bulundurulmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Güler, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmalarının alınmadığını, sanıkların bunun için savunma yapmaları gerektiğini vurguladı.

Duruşmada sanık Özcan İldeniz ile Veysel Ateş'e esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmaları alındı.

İldeniz, avukatının vereceği savunmaya katıldığını ifade etti. Veysel Ateş ise savunmasını Yurdakan Yıldız'a ait olduğunu, ancak kendisinin duruşmada bulunmadığını, dolayısıyla Van Barosundan atanan avukatı istemediğini kaydetti.

Daha sonra söz alan sanık avukatı Mahmut Güler, daha önceki duruşmalarda bazı tanıkların dinlenilmesini talep ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Ancak yeni bir gelişme daha oldu. 16.06.2006 tarihinde teslim olan PKK terör örgütü üyesi Abdurrahman Yeşilyurt'un dinlenilmesini talep ediyoruz. PKK üyesi olan bu kişinin birçok konu dışında, bu konuyla ilgili açıklamaları var. Bu şahsın olayı aydınlatacağına inanıyoruz.''

Sanık avukatı Vedat Gülşen de bu teröristin ifadesinin daha önce teslim olan ve konuyla ilgili açıklama yapan PKK terör örgütü üyesi Hasan Solar ile Sabri Adalı'nın ifadesiyle örtüştüğünü, bu nedenle 3 tanığın da dinlenilmesini talep etti. Sanık avukatları duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmalarını yaptı.

CHP MİLLETVEKİLİ CANAN: ALİ KAYA'NIN DURUŞMAYA KATILMAMASI YARGIYA CİDDİ BİR MÜDAHALE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari Milletvekili Esat Canan, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Şemdinli davasının sanıklarından Ali Kaya'nın duruşmaya katılmamasının yargıya ciddi bir müdahale olduğunu söyledi.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te bir kitapevine bomba attıkları gerekçesiyle tutuklanan astsubay başçavuşlar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılandığı davanın 4. duruşması bugün Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Sanıklardan Ali Kaya'nın sağlık sorunları nedeniyle, Veysel Ateş'in Avukatı Yurdakan Yıldız'ın ise mazeret bildirerek katılmadığı mahkeme öncesinde diğer tutuklu sanıklar İldeniz ile Ateş, geniş güvenlik önlemi altında adliyeye getirildi.

Müşteki Seferi Yılmaz ile mağdur yakınlarının hazır bulunduğu mahkeme öncesinde davayı izlemek üzere adliyeye gelen CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Sanık Ali Kaya'nın duruşmaya katılmaması yargıya ciddi bir müdahaledir'' dedi.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org