Tarihte Bugün TB Nabucco Projesi imzalandı

13 Temmuz 2009 / 14 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Nabucco Projesi imzalandı

Asya Kıtası’ndan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak olan ve hattın en önemli ayağını Türkiye’nin oluşturduğu Nabucco Projesi’nin anlaşması imzalandı.

OLAY 14 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 13 Temmuz 2009 Nabucco Projesi imzalandı
Nabucco Projesi anlaşma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bölgesindeki ve dünyadaki önemine vurgu yaptıktan sonra, “Sadece enerji noktasında bakıldığında bile, Türkiye’nin, AB’nin üyesi olması gerektiği, net bir şekilde ortaya çıkacaktır,” dedi.

Projenin “dostluk ve barış” sağlaması özelliğine değinen Başbakan Erdoğan, “Ülkelerimiz için, dostluk ve barış için, gelecek nesillerin refahı için bugün burada çok önemli bir adım atıyoruz. Proje başlayıp, gaz sevkiyatı başladığında, inanıyorum ki bu coğrafya farklı bir konuma yükselmiş olacaktır,” dedi.

AVRUPA'NIN 4’ÜNCÜ ANA ARTERİ OLMA HEDEFİ

Türkiye’nin, enerjinin taşınması konusunda, sadece bölgesel değil ama küresel bazda da önemli bir yeri bulunduğuna işaret eden Erdoğan, tamamlanmış ve devam etmekte olan projelerin, “enerji güvenliği” konusunda Türkiye’yi önemli bir konuma yükselttiğini kaydetti ve “Doğalgazda, Avrupa’nın 4’üncü ana arteri olmak, esas hedeflerimiz arasındadır,” dedi.

TÜRKİYE AB ÜYESİ OLMALIDIR

Katılım müzakereleri çerçevesinde, enerji piyasasını, AB’nin iç pazar kurallarıyla uyumlu hale getirmek konusunda Türkiye’nin büyük mesafe kaydettiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “Esasen, sadece enerji noktasında bakıldığında bile, Türkiye’nin, AB’nin üyesi olması gerektiği, net bir şekilde ortaya çıkacaktır,” dedi.

Nabucco’nun hayata geçirilmesinin, diğer projelere de hız kazandıracağına inandığını söyleyen Erdoğan, bu çerçevede, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Mısır başta olmak üzere Hazar ve Ortadoğu bölgelerinde bulunan kayda değer doğalgaz üreticisi ülkelerin de, Avrupa “enerji güvenliği denklemine” katılmalarının, Türkiye’nin samimi temennisi olduğuna vurgu yaptı.

Rus gazının da bir gün, Nabucco kapsamında Avrupa pazarına sunumuna inandıklarını dile getiren Başbakan, Türkiye’de tesis edilecek bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali vasıtasıyla Katar’ın da bu projede ciddi bir rol üstelenebilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Erdoğan, bunun gerçekleşmesi halinde, söz konusu ülkelerin, AB’yle organik bir bağ oluşturmuş olacaklarına dikkati çekti.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile anlaşmaya taraf ülkelerin başbakanları ve yaklaşık 20 ülkeden bakan düzeyinde katılımın olduğu imza töreni şu sıralarda, tarafların konuşmalarıyla devam ediyor ve imza sonrası öğlen saatlerinde, Nabucco ortağı şirketlerin, ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org