Tarihte Bugün TB Ergenokan Davası Başladı

20 Ekim 2008 / 15 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Ergenokan Davası Başladı

Ergenekon operasyonları kapsamında açılan ve 46’sı tutuklu 86 sanıklı Ergenekon davası başladı.

OLAY 15 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 20 Ekim 2008 Ergenokan Davası Başladı
Ergenekon davasına katılan sanıklar, sanık vekilleri, gazeteciler ve izleyiciler duruşma salonuna sığmayınca kargaşa yaşandı.

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, tutuksuz sanıkların ve vekillerin duruşma salonunun dışına çıkmasının, bu şekilde salonun rahatlatılmasını önerdi. Şengün, “Bu şekilde, hengame içinde duruşma yapmak yerine salonu rahatlatmak gerekir.

Aklın yolu bir"dedi. Şengün’ün bu sözlerine sanık vekilleri "İstanbul içinde bir spor salonu ayarlansınö yanıtını verdi. Sanık vekilleri duruşma salonunda ayakta kaldıklarını, adil yargılama koşullarının sağlanamadığını belirterek, yargılamanın başka bir yerde yapılması için davanın ertelenmesini talep ettiler. Sanık vekilleri aynı zamanda Türkiye’de ilk kez bir ceza infaz kurumunda duruşma yapıldığını ve bunun adil yargılama hakkına aykırı olduğunu belirttiler. Mahkeme Başkanı Şengün, yargılamanın yapılıp yapılamayacağının mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek, “Hiçbirimiz bu şartlardan memnun değiliz. Fiili şartlar farklı olabilir ama yargılamayı etkilemez" yanıtını verdi.

Bir başka sanık vekili de, sanık vekillerinin ayakta durduğunu ve belgeleri inceleyip mahkemeye sunma şartlarının bulunmadığını belirtti. Sanık vekillerinden ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, “Bu koşullarda sağlıklı duruşma yapmak imkansız. Ne sanıklar ne de avukatlar miting havasında duruşma yapamazlar. Hem sorgulama hem savunmanın layıkıyla yapılacağı bir duruşma ortamının sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme Başkanı Şengün de, "Mahkeme belli olmadan, her nasılsa, nereye hizmetse burası mahkeme salonu olarak yapılmış. İstanbul’da bu şartlara uygun bir yer bulunamadı. Bu şartlardan her ne kadar siz şikayetçiyseniz ben de şikayetçiyim. İstanbul şartlarında ancak böyle bir yer temin edildi. Yeni bir salon yapmak en az üç ay sürer" diye konuştu.

SANIK AVUKATI AZARLADI

Alacakaptan, sanıkların bir gün dahi fazladan tutuklu kalmasının düşünülemediğini ve iddianamenin çok özensiz ve düzensiz hazırlandığının belirtmesi üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, “Onları daha sonra konuşacağızö yanıtını verdi. Bir başka sanık vekili de, avukatlara duruşma salonuna alınırken yapılan kötü muameleye dikkat çekti. Avukatların cep telefonlarının, lap toplarının ve her türlü elektronik cihazlarına el konulmasının ardından., avukatlık kimliklerine de el konulduğunu belirtmesi üzerine bir sanık, “Şimdi senin sorunun önemli değil, kes sesini" diye tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı Şengün, yaşanan tartışmalar sonrası ara karar vermek üzere sanıkları, ziyaretçileri ve vekillerini duruşma salonunun dışına çıkarttı.

DAVAYA 13:00'A KADAR ARA VERİLDİ

"Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaya saat 13.00’e kadar ara verdi.

Salonda oluşan yoğunluğu dikkate alarak bu şekilde yargılama yapılıp yapılmayacağına karar vermesi beklenen mahkeme heyeti, saat 13.00’e kadar duruşmaya ara verdi.


MİLLETVEKİLLERİ İZLEDİ

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, Hasan Hüseyin Özefe, Sedat Sami Haşimoğlu, duruşmaya savcı olarak da Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel katıldı. Duruşmayı izlemeye DTP’li milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Sakık ve pek çok DTP’li milletvekilinin yanı sıra CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü katıldı. CHP’nin davayı izlemek için oluşturduğu komisyonda Mengü dışında partinin Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat ile Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de yer alıyor.

DTP'liler davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.

İLHAN SELÇUK VE FERİT İLSEVER DAVAYA KATILMAYACAK

Amerikan hastanesi'nden alınıp mahkemeye verilen raporda İlhan Selçuk'un kalp rahatsızlığının devam ettiği bildirilirken, Ferit İlsever'de bir süre önce ameliyat olduğu raporunu mahkemeye sundu.

Bugün başlayacak tarihi Ergenekon Dava'sında bir çok ilk yaşanacak...

İşte ayrıntılar...


Davaya İstanbul 13'üncü ağır ceza mahkemesi bakıyor, mahkeme heyeti üç kişiden oluşacak.
Savcılık koltuğunda, Ergenekon iddianamesini hazırlayan üç savcıdan ikisi oturacak, bilinen Zekeriya Öz'ün o koltukta olmayacağı...


İlk duruşmaya 46'sı tutuklu toplam 86 sanık katılacak...

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek yine emekli asker Muzaffer Tekin, Avukat Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ, Sami Hoştan, Sedat Peker, Drej Ali Lakaplı Ali Yasak tutuklu olarak hakim önüne gelecekler...
Tutuksuz sanıklardan Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi eski röktörü Kemal Alemdaroğlu, gazeteci Güler Kömürcü gibi isimler de yine mahkeme heyeti önünde bugün hazır bulunacaklar.

Duruşma salonuna 280 kişi alınacak, bunların 200'ünü sanık ve avukatları oluşturuyor.


Kalan 80'inse 30'u gazeteci, 50'si sanık yakınları...

Mahkeme salonunun hemen dışında da LCD bir televizyon bulunacak, içeri giremeyenler duruşmayı canlı olarak ekrandan izleyebilecek.

Tarihi duruşmada başka bir ilk de yaşanacak...Mahkeme salonunun hemen yanında "görüntü ve ses kaydının yapıldığı" bir oda oluşturuldu, bu odada gizli tanık bulunacak, yanında sadece hakim olacak, tanığın sesi ve görüntüsü bozularak mahkeme salonuna aktarılacak.

Mahkeme başkanı ve sanık avukatları gizli tanıklara soru sorabilecek, cevap alabilecek ama bunu mikroofon ve kamera aracılığyla yapacaklar...

Tarihi duruşma sabah 10:30' da başlayacak...
Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ilk iş olarak, 441 klasör ekleri bulunan tam 2455 sayfalık iddianameyi sanıklara okuyacak, suçlarını bir kez daha dile getirecek...Okuma süresinin kaç gün süreceğiyse tam olarak bilinmiyor...

İddianamenin bitmesinin ardından sıra sanıkların kimlik tesbitlerine gelecek. Tesbitler de tamamlandıktan sonra önce tutuklu sanıkların ifadeleri alınmaya başlanacak, sonrasında tutuksuzlara geçilecek. İfadeler bitene kadar da duruşmaya hergün devam edilecek, mağdur ve tanıklarsa davanın ikinci duruşmasında dinlenecek.

Duruşma salonunda katip bulunmayacak, yaşananlar ve söylenenler, kameralar tarafından kaydedilecek, bunlar daha sonra deşifre edilip kağıda dökülecek.

Peki bugün yargılanmaya başlanacak sanıklar için ne kadar ceza isteniyor...

Cezalar 1 yıldan başlıyor,ömür boyu ağırlaştırılmış hapse kadar uzuyor..
En fazla ceza emekli general Veli Küçük için isteniyor..Tam 194 yıl ila 435 yıl arasında....
İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, 417 yıl, İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu, Sevgi Erenerol, Muzaffer Tekin için de 217 yıldan başlayıp, 500 yıla kadar uzanan hapis cezaları isteniyor. (Kanal D)





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org