Tarihte Bugün TB Haydarpaşa Garında yangın

28 Kasım 2010 / 13 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Haydarpaşa Garında yangın

Tarihi Haydarpaşa Garı'nda yangın çıktı. Yangında garın çatısı hasar gördü.

OLAY 13 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 28 Kasım 2010 Haydarpaşa Garında yangın
Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Büyük alevlerle devam eden yangına Anadolu Yakasındaki bütün itfaiye ekipleri müdahale etti.

Yangın sırasında gar binası da tamamen tahliye edildi ve patlama riskine karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Yangın nedeniyle trafik tamamen kilitlendi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yangının bir anda başladığını belirterek, "Karadan gelen itfaiye yetersiz kalınca denizden müdahale başladı. Denizden de müdahale edildi. Çatı katından sonra dördüncü kat da yanmış durumda" diye konuştu.

Yangın, başlamasından yaklaşık bir saat sonra tamamen söndürüldü, soğutma çalışmalarına başlandı.

Yetkililer, yangının tekrar çıkmaması için itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ekiplerin gardan ayrılacağını ifade ettiler.

Çok sayıda itfaiye görevlisinin çalıştığı, sağlık ekiplerinin hazırda bekletildiği yangın nedeniyle ölü ya da yaralının olmadığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Haydarpaşa Garı'ndaki yangının çıkış nedeniyle ilgili ilk tahminlerinin, "Çatıda yapılan izolasyon çalışmasından kaynaklandığı" yönünde olduğunu belirterek, "Çünkü bu çalışmalar yapılırken binanın çatı kısımlarına yanıcı maddeler döşenmiş. Ama kesin yangın sebebi savcılık tarafından görevlendirilecek bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu ortaya çıkacak" dedi.

Bu arada çıkan yangın nedeniyle 2 kişi, ifadelerine başvurulmak üzere emniyete götürüldü.

Vali olay yerinde inceleme yaptı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yangın yerinde incelemelerde bulundu

Haydarpaşa Tren Garı'na gelen Vali Mutlu burada yaptığı kısa açıklamada, yangının, ekiplerin süratli ve yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alındığını belirtti.

Vali Mutlu, yangına ilişkin incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, garda akşam üzeri çıkan yangının ağırlıklı olarak çatı bölümünde oluştuğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün Kurtarma-6 ve Kurtarma-7 römorkörlerinin denizden çok süratli müdahalesiyle yangının daha fazla büyümesinin engellendiğini bildirdi.

Olayda ölü ya da yaralı bulunmadığını kaydeden Vali Hüseyin Avni Mutlu, yangının çıkış nedeniyle ilgili itfaiyenin teknik raporuna göre bilgi verileceğini bildirdi. Mutlu, "Binamızda küçük bir onarım çalışması var. Ama bu onarım çalışmasının olduğu yerde midir? bir başka yerde midir yangının çıktığı yer? Bütün bunları rapor doğrultusunda açıklayabileceğiz" dedi.

Bir gazetecinin yangına havadan müdahale edilmediği yönünde şikayetler var" ifadesi üzerine de Mutlu, şunları söyledi: "Havadan müdahalenin yararları, zararları ilk andan itibaren değerlendirildi. Orman Genel Müdürlüğümüz ve Türk Hava Kurumumuzla bu konularda irtibata da geçildi. İhtiyaç olduğu takdirde takviye almak üzere Türk Hava Kurumumuzun Ankara'daki 2 uçağı da Sabiha Gökçen'e büyük ihtimalle transfer edildi. Bu tür tarihi binalara müdahale tekniği itibariyle, bunlar önemli çalışmalardır. Doğru olan neyse onu yapmıştır arkadaşlarımız."

Vali Mutlu, "177 hattını arayan bazı vatandaşlar, 'helikopterimiz yok' dendiğini söylüyorlar. Ne diyeceksiniz?" şeklindeki soruya ise, "Türk Hava Kurumumuzun bu konuyla ilgili elinde imkanları var. Bunlar da Türkiye'nin her yerine her zaman müdahale edebilecek niteliktedir. Bu kurumda olmaması, öbüründe olması bunlar çok önemli değil. Önemli olan, müdahale etme noktasında herhangi bir eksiğimizin olup olmadığıdır" yanıtını verdi.

Bakanlık: "İzolasyon çalışmaları yangını çıkarmış olabilir"

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haydarpaşa Garı'ndaki yangın nedeniyle buraya yapılan tren seferlerinin yangın tamamen söndürülene kadar durdurulduğunu açıkladı.

Aydın, tarihi Haydarpaşa Garı'ndaki yangına ilişkin olarak Ankara Garı'nda yaptığı açıklamada, gar binasının çatı katında saat 15.30 sıralarında başlayan yangının kontrol altına alındığını ve diğer katlara inmediğini söyledi.

Yangına kısa sürede müdahale edildiğini ifade eden Aydın, "Büyük bir tehlike atlatılmıştır" dedi.

Aydın, yangının Haydarpaşa Garı'nın çatısında yapılan izolasyon çalışmaları nedeniyle çıkmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Aydın, başka bir soru üzerine de kundaklama şüphesini mümkün görmediklerini ifade etti.

Bir soru üzerine yangınla ilgili inceleme, araştırma ve gerekmesi halinde soruşturmanın yapılacağını açıklayan Aydın, "Ortada bir ihmal, kusur varsa gereken yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Aydın, tadilatta kullanılan malzemelerin ve çalışma şeklinin tarihi binaya uygun uygun olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Şüphesiz öyledir. Öyle bir tadilat önce projelendirme, teknik şartname ve usulüne uygun ihaleyle gerçekleşir. Bunun tersi düşünülemez bile. Hatta tarihi bina olması dolayısıyla ilgili otoritelerden izin alınmaktadır. Böyle bir spekülasyon çok yersiz. Nereden tespit ettiler bunu? Kim neye dayanarak söylüyor? Yangının sebebini ben buradan ilan edemem. Teknik bir konu" diye konuştu.

Öztürk: "Kaçak çalışma"

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Haydarpaşa Tren Garı'nda belediyenin denetiminde bir onarım olmadığını belirterek, "Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak çalışma var demektir" dedi.

Öztürk gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi binaları onarmak için her ilçede KUDEP adı verilen birimler olduğunu, bu birimlerin onarım ruhsatı verdiğini ve yapılan çalışmaları denetlediğini belirterek, "Burasıyla ilgili belediyemiz tarafından verilmiş bir onarım ruhsatı söz konusu değil. Başvuru var. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulundan onay alınmış. Daha sonra ödenek yokluğundan bizden ruhsat alınmamış. Belediyenin denetiminde yapılan bir onarım yok. Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak bir çalışma var demektir" diye konuştu





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org