12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Bu konu hakkındaki kayıtlar.
Görsel Arşiv
Tüm Kayıtlar
1980 Çorum Olayları
Çorum'da Mayıs ve Temmuz 1980 arasında Gün Sazak'ın öldürülmesiyle başlayan ve sağ görüşlü grupların Alevi mahallelerine saldırdığı olaylarda 48 kişi hayatını kaybetti.
Nihat Erim Suikastı
12 Mart dönemi başbakanı Nihat Erim, 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Kartal'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederek Türkiye'de suikasta kurban giden ilk başbakan oldu.
Türkiye'de Tırmanan Siyasi Şiddet Olayları
Türkiye genelinde artan ideolojik çatışmalar ve siyasi kutuplaşma sonucunda çeşitli illerde düzenlenen saldırılarda 19 kişi daha hayatını kaybetti.
Adana Cezaevi'nden 22 Sol Görüşlü Tutuklunun Kaçışı
Adana Cezaevi'nde tutuklu bulunan sol görüşlü 22 mahkum, hazırladıkları tünel vasıtasıyla toplu halde firar etti. Olay, Türkiye'nin siyasi tarihindeki en büyük cezaevi kaçışlarından biri oldu.
Kahramanmaraş Katliamı Davası Sonuçlandı: 22 Sanığa İdam Cezası
Kahramanmaraş katliamı davası sonuçlandı; mahkeme heyeti, olaylarda sorumluluğu bulunan 22 sanığı ölüm cezasına çarptırırken çok sayıda sanık hakkında da ağır hapis cezaları verdi.
20 İlde Sıkıyönetim Uygulamasının İki Ay Süreyle Uzatılması
Türkiye'de devam eden güvenlik politikaları kapsamında 20 ilde uygulanmakta olan sıkıyönetim rejimi, yetkili mercilerin kararıyla iki ay süreyle daha uzatıldı.
Kenan Evren'in 'Ordu Kışlaya Dönmüştür' Açıklaması
12 Eylül askeri darbesinin ardından Devlet Başkanı olan Kenan Evren, 29 Ağustos 1981'de ordunun her zaman ulusuna yardım ederek kışlasına döndüğünü belirten tarihi açıklamasını yaptı.
Türkiye'de 1980 Öncesi Siyasi Şiddet Olayları ve CHP Zile İlçe Başkanı Suikastı
Türkiye genelinde tırmanan siyasi kutuplaşma neticesinde, aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Zile İlçe Başkanı Nihat Gün'ün de bulunduğu on dokuz kişi düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti.
12 Eylül Darbesi Sonrası İlk Siyasi ve Sendikal Düzenlemeler
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından grevler yasaklandı, belediye başkanları görevden alınarak yerlerine subaylar atandı ve DİSK, MİSK ile Hak-İş gibi sendikaların faaliyetleri durduruldu.
Serdar Soyergin'in Sıkıyönetim Mahkemesi Tarafından İdama Mahkûm Edilmesi
Serdar Soyergin, bir yüzbaşıyı öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı Adana Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen tek duruşma sonucunda idam cezasına mahkûm edildi.