12 Eylül 1980 Askeri Müdahalesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.
12 Eylül 1980 Askeri Müdahalesi
Kavram / Olay ile ilgili tarihi kayıtlar.
Başbakan Bülent Ulusu’nun Güvenlik ve Asayiş Verilerini Açıklaması
Başbakan Bülent Ulusu, düzenlediği basın toplantısında son altı ayda 6.223 kişinin gözaltına alındığını ve 16.888 kişinin hüküm giydiğini belirterek toplumsal h...
Milli Güvenlik Konseyi'nin Vergi Cezalarında %90 İndirim Kararı
Milli Güvenlik Konseyi, ekonomiyi canlandırmak ve kamu alacaklarının tahsilatını hızlandırmak amacıyla vadesi geçmiş vergi borçlarının cezalarında yüzde 90 oran...
Necmettin Erbakan ve MSP Yöneticilerinin Sıkıyönetim Mahkemesi’ndeki Yargılanması
Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 33 partilinin, 12 Eylül darbesi sonrası laikliğe aykırı faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle Ankara Sıkıy...
Milli Güvenlik Konseyi'nin Siyasi Faaliyetlere İlişkin Esasları Belirlemesi
Milli Güvenlik Konseyi, 12 Eylül darbesi sonrası süreçte siyasi parti mensuplarının uyması gereken kuralları ve kısıtlamaları içeren yeni yasal düzenlemeleri yü...
DİSK Davası ve Abdullah Baştürk Hakkında İdam Talebi
12 Eylül askeri darbesinin ardından DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 51 sendika yöneticisi hakkında, anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlamasıyla id...
12 Eylül Dönemi İdamları: Mustafa Özenç ve İsmet Şahin'in İnfazı
12 Eylül askeri darbesi sonrası yargılanan sol görüşlü Mustafa Özenç ve sağ görüşlü İsmet Şahin, sıkıyönetim mahkemelerinin verdiği kararlar doğrultusunda 20 Ağ...
Danışma Meclisi'nin İlk Toplantısı ve Göreve Başlaması
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yeni anayasayı hazırlamakla görevlendirilen Danışma Meclisi, 23 Ekim 1981 tarihinde Ankara'da ilk toplantısını gerçekle...
Yükseköğretim Kanunu'nun Kabulü ve YÖK'ün Kurulması
Milli Güvenlik Konseyi Yükseköğretim Kanunu'nu onayladı ve bu kanun çerçevesinde üniversiteleri merkezi bir yapıya bağlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) resmen ku...
Milli Güvenlik Konseyi'nin Memurlara Erken Emeklilik Hakkı Tanıyan Yasayı Onaylaması
Milli Güvenlik Konseyi, memurların 20 hizmet yılını doldurduktan sonra emekli olmalarına imkan tanıyan yasayı onaylayarak kamu çalışanları için erken emeklilik...
Sadi Irmak'ın 'Kendimize Mahsus Demokrasi' Açıklaması
Danışma Meclisi Başkanı Sadi Irmak, Türkiye'nin yeni anayasa sürecinde benimsenecek demokratik modelin ülkenin milli yapısına ve toplumsal koşullarına özgü olac...
Fahri Korutürk'ün Cumhurbaşkanlığı Görevinin Sona Ermesi ve Vekalet Süreci
Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, yedi yıllık görev süresinin dolmasıyla Çankaya Köşkü'nden ayrıldı ve yerine Senato Başkanı İhsan Sabri...
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi ve Sonrasındaki Hak İhlalleri
12 Eylül 1980 darbesiyle başlayan askeri yönetim sürecinde 650 bin kişi gözaltına alındı, 50 kişi idam edildi ve milyonlarca vatandaş fişlenerek temel haklarınd...
Milli Güvenlik Konseyi Üyelerinin Ant İçerek Göreve Başlaması
12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ardından Kenan Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ant içerek göreve başladı ve ülke yönetimini resmen devra...
Bülent Ulusu'nun Başbakanlık Görevine Atanması
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi tarafından emekli Amiral Bülent Ulusu Başbakanlık görevine getirildi ve yeni hükümeti kurmakla g...
DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar'ın Yakalanması
DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, 12 Eylül askeri darbesi sonrası sendikal faaliyetleri nedeniyle arandığı süreçte güvenlik güçleri tarafından yakalanarak göz...