1940'lı yılların sonu, Türkiye'de tek parti döneminden çok partili hayata geçişin sancılarının yaşandığı ve küresel Soğuk Savaş ikliminin hissedilmeye başladığı bir dönemdir. Bu süreçte, üniversitelerdeki özgür düşünce ortamı ve toplumsal eleştiri getiren akademik çalışmalar siyasi baskıların hedefi haline gelmiştir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF), bünyesinde barındırdığı toplumcu ve sol görüşlü bilim insanları nedeniyle dönemin muhafazakar ve milliyetçi çevrelerinin yoğun eleştirilerine maruz kalmıştır.
Ankara Üniversitesi Senatosu, siyasi atmosferin etkisiyle aldığı kararla; Pertev Nail Boratav, Niyazi Berkes, Mediha Berkes, Behice Boran, Adnan Cemgil ve Azra Erhat gibi Türk bilim dünyasının öncü isimlerini görevlerinden uzaklaştırmıştır. Türk akademi tarihine "DTCF Tasfiyesi" olarak geçen bu olay, sadece bu isimlerin kariyerlerini sekteye uğratmakla kalmamış, aynı zamanda sosyoloji, folklor ve klasik filoloji gibi alanlardaki bilimsel üretimi de derinden sarsmıştır.
Tasfiye sonrası görevden alınan akademisyenlerin bir kısmı akademik çalışmalarını yurt dışında sürdürmek zorunda kalırken, Behice Boran gibi isimler siyasi sahada aktif rol üstlenmiştir. Bu olay, Türkiye'de üniversite özerkliği ve akademik özgürlük tartışmalarında bir dönüm noktası olarak kabul edilmekte; bilimsel düşüncenin siyasi konjonktüre feda edilmesinin en somut örneklerinden biri olarak tarih sayfalarındaki yerini korumaktadır.
TB Arşiv Kaydı #6520
11
Ocak
1948
78 Yıl Önce
1948 Ankara Üniversitesi DTCF Tasfiyesi ve Öğretim Üyelerinin İhracı
Ankara Üniversitesi Senatosu; Pertev Nail Boratav, Behice Boran ve Niyazi Berkes'in de aralarında bulunduğu sol eğilimli akademisyenleri DTCF'deki görevlerinden uzaklaştırdı.
20.0B
HİCRİ: 28 Safer 1367
RUMİ:1 Şubat 1442
Ankara Üniversitesi Senatosu; Pertev Nail Boratav, Behice Boran ve Niyazi Berkes'in de aralarında bulunduğu sol eğilimli akademisyenleri DTCF'deki görevlerinden uzaklaştırdı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (11 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...