Tarihte Bugün TB Ariel Şaron hayatını kaybetti

11 Ocak 2014 / 10 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Ariel Şaron hayatını kaybetti

İsrail'in eski başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti.

ÖLÜM 10 yıl önce   tarihtebugun.org

ÖLÜM Tarihte Bugün: 11 Ocak 2014 Ariel Şaron hayatını kaybetti
4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini ilk olarak İsrail Ordu Radyosu duyurdu. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle son nefesini veren babasının ölümünü doğrulayan Gilad Şaron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gitti. Gitmeye karar verdiği anda gitti" dedi.

SUBAYLIKTAN BAŞBAKANLIĞA...
Ariel Şaron 1950’lerde bir subay olarak ön plana çıkmaya başladığı ordudan ayrılarak politikaya girdi ve sertlik yanlısı Likud Partisi’nin temellerini attı. Sabra ve Şatilla katliamlarının ardından 1982’de Savunma Bakanlığı’nı bırakmaya zorlandı ancak 2001’de başbakan olarak yeniden sahneye çıktı. İşte Şaron'un yaşamından notlar...
1928: Rusya’dan göçen ailenin çocuğu olarak 26 Şubat’da doğdu.
1948: Kudüs için savaşırken ağır yaralandı. Tek gözünde kısmi körlük var.
1953: Başında bulunduğu askeri birlik, o zamanlar Ürdün’ün yönetimindeki Batı Şeria’da bulunan Kibya köyünde 40 evi havaya uçurdu, yarısı kadınlar ve çocuklar olmak üzere 69 Arap öldü. Şaron, daha sonra bu evleri boş zannettiğini öne sürdü.
1956: Sina’da Mısır kuvvetleriyle çarpışmaya girdi. Komutanlarının gereksiz ve plansız olarak niteledikleri bu savaşta yenildi.
1967: İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Sina’yı işgal ettiği büyük savaşta başında bulunduğu zırhlı birliklere “başarıyla komuta ettiği için” büyük övgü aldı.
1973: Birlikleriyle Süveyş Kanalı’nı aşarak Mısır’ın 3. Ordusu’nu durdurdu. Bu nedenle savaş kahramanı ilan edildi. Savaşta bir mermi başını sıyırıp geçti.
1973: Aralık’ta Likud Partisi’nden İsrail parlamentosu Knesset’e seçildi.
1974: Knesset’ten istifa etti.
1975: Başbakan İzak Rabin tarafından özel güvenlik danışmanı olarak atandı.
1977-81: Menahem Begin hükümetinde Tarım Bakanı oldu.
1970’ler, 80’ler ve 90’ların başı: Filistin ve uluslararası toplumun protestolarına rağmen Batı Şeria ve Gazze’de Yahudi yerleşim yerleri kurdu. Yerleşim yerleri, mevcut barış görüşmelerindeki en tartışmalı konulardan biri.
1982: Savunma bakanı olarak (1981-83), İsrail’in Lübnan’ı işgalini yönetti. Filistinli savaşçıları kuzeyden sürme bahanesi ile yapılan bu harekatta İsrail birlikleri Beyrut’un eşiğine kadar geldi. İsrail’in müttefiki Hıristiyan milisler Beyrut’taki Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında 2 bine yakın Filistinli’yi öldürdü. Uluslararası tepkiler üzerine Şaron görevini bırakmak zorunda kaldı. Lübnan’daki savaş 18 yıl sürdü. İsrail birlikleri 2000 yılında Başbakan Ehud Barak tarafından geri çekildi.
2000: Şaron, Müslümanların kutsal mabedi Harem-i Şerif’i ziyaret ederek yine ortalığı alevlendirdi. Filistinliler ayaklandı. Çok kan döküldü. İsrail’de siyasi kriz meydana geldi ve Barak istifa etti.
2001: 6 Şubat’taki seçimleri kazanan Şaron, siyaset sahnesine bu kez başbakan olarak döndü.
2003: Şaron erken seçime gitmeye zorlandı fakat yine kazandı başbakan olarak kaldı. Aynı yıl Şaron Batı Şeria’ya duvar ördü.
2005: 8 Şubat’ta Şarm el Şeyh’te Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan zirvede ateşkes anlaşması ilan edildi.
2005: 17 Ağustos’ta İsrail Gazze’den ve Batı Şeria’nın bir bölümünden tek taraflı çekilme başlattı. Yerleşim yerlerinin boşaltılması 22 Ağustos’ta tamamlandı.
2005: Likud partisi içinde çekilme yüzünden başgösteren muhalefet üzerine kasım ayında Şaron partiden ayrılarak yandaşlarıyla birlikte Kadima partisinikurdu.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org