1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında adadaki siyasi ve askeri statü, uluslararası platformlarda uzun yıllar boyunca tartışma konusu olmuştur. Birleşmiş Milletler bünyesindeki İnsan Hakları Komisyonu, adadaki mülkiyet hakları, kayıp şahıslar ve yerinden edilmiş kişilerle ilgili iddiaları inceleyerek Türkiye aleyhine bir karar mekanizması işletmiştir.
Söz konusu karar, Türkiye'nin adadaki varlığını ve uygulamalarını uluslararası hukuk nezdinde eleştiren bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Komisyon, özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeyindeki kontrolü nedeniyle ortaya çıkan hak ihlallerinden sorumlu tutulması gerektiğini savunmuştur.
Bu diplomatik gelişme, Türkiye'nin dış politikasında ve Avrupa Konseyi gibi kurumlarla olan ilişkilerinde ciddi bir baskı unsuru oluşturmuştur. Ankara, alınan kararların siyasi tarafgirlik içerdiğini ve adadaki gerçekleri yansıtmadığını savunarak resmi olarak reddetmiş olsa da, bu süreç Kıbrıs sorununun uluslararası hukuk zeminindeki hukuki karmaşıklığını derinleştirmiştir.
TB Arşiv Kaydı #71550
12
Eylul
1975
51 Yıl Önce
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun Kıbrıs Kararı
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Kıbrıs meselesi kapsamında Türkiye’yi insan hakları ihlalleriyle suçlayan ve Ankara aleyhine sonuçlanan resmi kararını uluslararası kamuoyuna sundu.
33.8B
HİCRİ: 6 Ramazan 1395
RUMİ:4 Mart 1442
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Kıbrıs meselesi kapsamında Türkiye’yi insan hakları ihlalleriyle suçlayan ve Ankara aleyhine sonuçlanan resmi kararını uluslararası kamuoyuna sundu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (12 Eylul) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...