Türkiye'nin ağır sanayi hamlelerinin en önemli kalelerinden biri olan Ereğli Demir ve Çelik İşletmeleri (Erdemir), 1960'lı yılların sonunda hareketli bir işçi mücadelesine sahne oldu. 12 Ağustos 1969 tarihinde hak arayışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlatılan grev, dönemin sanayi üretimi açısından kritik bir dönüm noktasını temsil ediyordu.
Ancak grevin başlamasından yalnızca bir gün sonra, 13 Ağustos 1969'da Bakanlar Kurulu acil bir karar alarak grevi 30 gün süreyle erteledi. Bu müdahale, o dönemdeki mevcut iş kanunlarının hükümete tanıdığı 'milli güvenlik' veya 'kamu düzeni' gerekçeleriyle grev durdurma yetkisinin bir yansımasıydı. Hükümetin bu hızlı kararı, stratejik tesislerdeki üretim kesintilerinin ekonomik etkilerinden kaçınma çabası olarak değerlendirildi.
Bu olay, Türkiye'de 1960'lı yılların ikinci yarısında yükselen işçi hareketleri ile devletin sanayi istikrarını koruma politikaları arasındaki gerilimi açıkça göstermektedir. Erdemir grevi ve ardından gelen erteleme kararı, Türk sendikacılık tarihinde devletin endüstriyel ilişkilere doğrudan müdahalesinin önemli örneklerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
TB Arşiv Kaydı #64440
13
Agustos
1969
57 Yıl Önce
1969 Ereğli Demir-Çelik Grevi ve Bakanlar Kurulu Müdahalesi
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları işçilerinin 12 Ağustos 1969 tarihinde başlattığı grev, Bakanlar Kurulu tarafından bir gün sonra alınan kararla 30 gün süreyle ertelendi.
44.5B
HİCRİ: 29 Cemaziyelevvel 1389
RUMİ:9 Mart 1442
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları işçilerinin 12 Ağustos 1969 tarihinde başlattığı grev, Bakanlar Kurulu tarafından bir gün sonra alınan kararla 30 gün süreyle ertelendi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (13 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...