Tarihte Bugün TB Yeni papa Jorge Mario Bergoglio

13 Mart 2013 / 11 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
27 Temmuz
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Temmuz
Bu Ay Doğanlar
Temmuz
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Bu olay; Tarihte Bugün bilinmesi gereken ilk 7 olay içerisindedir.


Yeni papa Jorge Mario Bergoglio

Katolik Kilisesi'nin 266. Papası Arjantinli Jorge Mario Bergoglio oldu. Eski Papa hayattayken seçilen ilk Papa olarak tarihe geçti.

OLAY 11 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 13 Mart 2013 Yeni papa Jorge Mario Bergoglio
Katolik Kilisesi'nin 266. Papası Arjantinli Jorge Mario Bergoglio oldu. İlk Latin Amerikalı Papa olan Bergoglio, isim olarak 1. Francesco'yu seçti. Francesco, eski Papa hayattayken seçilen ilk Papa olmasının yanı sıra, modern çağda Avrupa dışından seçilen, Francesco ismini alan ve Cizvit cemaatinden olan ilk Papa olarak tarihe geçti.

16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevi bırakmasının ardından önceki günden itibaren Vatikan'da toplanan seçici kardinaller, 3. oturumda, 5. oylamada yeni Papa'yı seçti. Papa seçimi için gerekli 3'te 2 oy çoğunluğu ilk 2 oturumda sağlanamamış ve seçimin yapıldığı Sistine Şapeli'nin bacasından 'Papa seçilemedi' anlamına gelen siyah duman yükselmişti.
Dün öğleden sonra yapılan oturumda ise kardinaller yeni Papa üzerinde anlaşma sağladı. 115 seçici kardinal arasında Cizvit cemaatine mensup tak isim olan Buenos Aires Başpiskoposu Jorge Mario Bergoglio (76) Katolik Kilisesi'nin ve Vatikan Şehir Devleti'nin başkanlığına getirildi.
Bergoglio'ya 'Papalık vazifesini kabul ediyor musunuz'' diye soruldu. Cevabın olumlu olması üzerine bu kez de 'Hangi isimle anılmak istersiniz'' sorusu yöneltildi. Ardından akşam saat 19.05 civarında (TSİ: 20.05) oy pusulaları sobaya atılarak, bacadan beyaz duman çıkmasını sağlayan kimyasallarla birlikte yakıldı. Daha sonra 'ağlama odasına' çekilen yeni Papa kıyafetini giyerek halkın karşısına çıkmaya hazırlandı.
Beyaz dumanın görülmesiyle, Vatikan'daki San Pietro Meydanı'nda yağmura rağmen saatlerce bekleyen onbinlerce Katolik ve meraklı kalabalık sevinç çığlıkları attı ve gözyaşları içinde birbirine sarıldı.
Bandoların geçit töreninin ardındansa San Pietro Bazilikası'nın balkonunda 'Habemus Papam' (Papamız var) anonsu yapıldı ve kalabalık 'Viva il Papa' (Çok yaşa Papa) sloganları atmaya başladı.
Katoliklerin yeni lideri Papa Francesco, San Pietro Bazilikası'nın balkonundan halkı selamlayarak Arjantinli olması sebebiyle 'Kardinaller beni dünyanın öbür ucundan seçtiler' dedi. Francesco ismini seçtiğini açıklayan Bergoglio, bu ismi seçen ilk Papa oldu.
Papa Francesco'nun bu göreve seçilmesinden hemen sonra selefi 16. Benediktus'u telefonla aradığı açıklandı. Yeni Papa, balkon konuşmasında da 16. Benediktus için dua ettiğini söyledi.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 27 Temmuz

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org