12 Mart 1971 muhtırası sonrası Türkiye'de ilan edilen sıkıyönetim döneminde, çok sayıda akademisyen ve yazar siyasi faaliyetleri ile düşünceleri nedeniyle yargılanmıştır. Bu isimlerin başında gelen hukukçu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ve gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak davanın temyiz süreci sonucunda Askeri Yargıtay, verilen bu mahkûmiyet kararlarını hukuki dayanaktan yoksun bularak bozmuştur.
Kararın ardından tahliye edilen Uğur Mumcu, cezaevinden çıkışından kısa bir süre sonra askerlik görevini yerine getirmek üzere orduya çağrıldı. Ancak dönemin siyasi iklimi nedeniyle Mumcu, yedek subay olma hakkı elinden alınarak "sakıncalı" statüsünde, er olarak askere sevk edildi. Bu durum, o dönem aydınlara yönelik uygulanan baskıcı politikaların bir yansıması olarak değerlendirilmiştir.
Uğur Mumcu'nun bu süreçte yaşadığı hukuksuzluklar ve askerlik anıları, Türk edebiyatı ve siyasi tarihinin en önemli eserlerinden biri olan "Sakıncalı Piyade" kitabının temelini oluşturmuştur. Bu olay, Türkiye'de düşünce özgürlüğü mücadelesi ve askeri yargının sivil aydınlar üzerindeki etkisi bakımından sembolik bir önem taşımaktadır.
TB Arşiv Kaydı #41360
15
Mayis
1973
53 Yıl Önce
Uğur Mumcu ve Uğur Alacakaptan Hakkındaki Mahkûmiyet Kararlarının Bozulması
Askeri Yargıtay, Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ve gazeteci Uğur Mumcu hakkındaki mahkûmiyet kararlarını bozarak Mumcu’nun tahliyesine karar verdi; serbest kalan Mumcu kısa süre sonra er olarak askere alındı.
57.2B
HİCRİ: 12 Rebiülahir 1393
RUMİ:20 Şubat 1442
Askeri Yargıtay, Prof. Dr. Uğur Alacakaptan ve gazeteci Uğur Mumcu hakkındaki mahkûmiyet kararlarını bozarak Mumcu’nun tahliyesine karar verdi; serbest kalan Mumcu kısa süre sonra er olarak askere alındı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (15 Mayis) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...