Türkiye'de 1940'lı yılların sonundan itibaren hız kazanan kırdan kente göç dalgası, büyükşehirlerde konut ihtiyacını beraberinde getirmiş ve 'gecekondu' olgusunu Türk sosyal hayatının bir gerçeği haline getirmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bu veriler, özellikle Cumhuriyet'in başkenti Ankara'nın o dönemde İstanbul'dan daha fazla gecekonduya sahip olduğunu göstermesi bakımından tarihsel bir önem taşımaktadır.
Bu açıklama, devletin plansız kentleşme sorununu resmî düzeyde kapsamlı bir şekilde kabul ettiğini simgeler. Dönemin ekonomik şartları ve sanayileşme çabaları içerisinde barınma sorununu kendi imkanlarıyla çözmeye çalışan dar gelirli vatandaşların oluşturduğu bu yerleşim alanları, ilerleyen yıllarda imar afları ve kentsel dönüşüm tartışmalarının temelini oluşturmuştur.
Söz konusu veriler, Türkiye'nin modernleşme sürecindeki sancılı kentleşme deneyimini yansıtmaktadır. İzmir'deki sayının diğer iki büyükşehre oranla daha düşük kalması, o dönemdeki sanayi ve nüfus yoğunluğunun dağılımı hakkında önemli ipuçları vermektedir. Bu tarihsel tespit, Türkiye'nin sosyolojik yapısındaki köklü değişimin en somut göstergelerinden biridir.
TB Arşiv Kaydı #1660
15
Ocak
1958
68 Yıl Önce
Türkiye'de Büyükşehirlerdeki Gecekondu Sayılarının Açıklanması
İçişleri Bakanı; İstanbul'da 40 bin, Ankara'da 45 bin ve İzmir'de 4.500 gecekondu bulunduğunu açıklayarak Türkiye'deki çarpık kentleşmenin boyutlarını resmî verilerle kamuoyuna duyurdu.
22.7B
HİCRİ: 23 Cemaziyelahir 1377
RUMİ:28 Ocak 1442
İçişleri Bakanı; İstanbul'da 40 bin, Ankara'da 45 bin ve İzmir'de 4.500 gecekondu bulunduğunu açıklayarak Türkiye'deki çarpık kentleşmenin boyutlarını resmî verilerle kamuoyuna duyurdu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (15 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...