12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye'deki siyasi partilerin faaliyetleri durdurulmuş ve parti liderleri hakkında geniş kapsamlı hukuki süreçler başlatılmıştır. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Behice Boran, darbenin hemen ardından Kasım 1980'de yurtdışına çıkmış ve siyasi mücadelesini sürgünde devam ettirme kararı almıştır. Bu süreçte Türkiye'deki askeri mahkemeler, Boran'ın siyasi faaliyetlerini ve parti tüzüğünü gerekçe göstererek gıyabi yargılama sürecini yürütmüştür.
Yapılan yargılama sonucunda Behice Boran, 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir. Bu karar, dönemin baskıcı siyasi atmosferinin ve sol hareket üzerindeki tasfiye operasyonlarının bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Boran, bu mahkumiyetin yanı sıra ilerleyen süreçte Türk vatandaşlığından da çıkarılmıştır. Ancak o, Avrupa'da bulunduğu süre boyunca Türkiye İşçi Partisi ile Türkiye Komünist Partisi'nin birleşmesi gibi stratejik siyasi adımlar üzerinde çalışmaya devam etmiştir.
Türkiye'nin ilk kadın siyasi parti genel başkanı olan Behice Boran'ın hapis cezasına çarptırılması, Türk demokrasi tarihindeki vesayet dönemlerinin ve düşünce suçuna yönelik yaptırımların sembolik örneklerinden biri kabul edilir. Boran, 1987 yılında Brüksel'de hayatını kaybedene dek Türkiye'deki demokrasi mücadelesine fikirleriyle katkı sunmayı sürdürmüştür.
TB Arşiv Kaydı #12500
16
Subat
1981
45 Yıl Önce
Behice Boran'ın 8 Yıl 9 Ay Hapis Cezasına Mahkum Edilmesi
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran, yurtdışında bulunduğu sırada gıyabında yargılanarak 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
13.5B
HİCRİ: 11 Rebiülahir 1401
RUMİ:1 Şubat 1442
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran, yurtdışında bulunduğu sırada gıyabında yargılanarak 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (16 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...