Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu, bilinen adıyla DEV-GENÇ, 1960’lı yılların sonunda Türkiye’deki üniversite gençliğinin en örgütlü ve etkili yapısı haline gelmiştir. Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) geleneğinden süzülerek kurulan bu yapı, dönemin toplumsal muhalefetinin ve öğrenci hareketlerinin merkezinde yer almıştır.
Ertuğrul Kürkçü’nün genel başkanlığa seçilmesi, hareketin daha radikal ve politik bir hatta evrildiği, anti-emperyalist söylemlerin güçlendiği bir döneme denk gelmiştir. Kürkçü liderliğindeki federasyon, üniversite işgallerinden köylü mitinglerine kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstererek Türkiye sol siyasetinin kitleselleşmesinde kritik bir rol oynamıştır.
Bu dönem, Türkiye'nin 12 Mart 1971 muhtırasına giden sürecinde gençlik hareketlerinin ideolojik olarak keskinleştiği bir evre olarak tarihe geçmiştir. DEV-GENÇ, Kürkçü döneminde sadece bir öğrenci örgütü olmanın ötesine geçerek, Türkiye siyasi tarihindeki devrimci kopuşun ve 68 kuşağı direnişinin en önemli simgelerinden biri olmuştur.
TB Arşiv Kaydı #79700
18
Ekim
1970
56 Yıl Önce
Ertuğrul Kürkçü’nün DEV-GENÇ Genel Başkanlığına Seçilmesi
Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV-GENÇ) genel başkanlığına seçildi. Kürkçü, 1960'ların sonunda yükselen gençlik hareketinin en önemli liderlerinden biri oldu.
44.9B
HİCRİ: 17 Şaban 1390
RUMİ:6 Mart 1442
Ertuğrul Kürkçü, Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV-GENÇ) genel başkanlığına seçildi. Kürkçü, 1960'ların sonunda yükselen gençlik hareketinin en önemli liderlerinden biri oldu.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (18 Ekim) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...