İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında, 1940 yılının Ağustos ayında Faşist İtalya, Doğu Afrika'daki sömürge imparatorluğunu genişletmek amacıyla İngiliz Somalisi'ne yönelik kapsamlı bir askeri harekat başlattı. General Guglielmo Nasi komutasındaki İtalyan birlikleri, sayıca ve teçhizat bakımından üstünlüklerini kullanarak Etiyopya üzerinden bölgeye giriş yaptı. Bu saldırı, Mihver Devletleri'nin Afrika Boynuzu'ndaki hakimiyetini pekiştirme çabasının kritik bir parçasıydı.
Savunmada kalan Britanya ve Milletler Topluluğu kuvvetleri, İtalyan ilerleyişini durdurmak için Tug Argan Geçidi gibi stratejik noktalarda direniş gösterseler de sayısal dezavantaj nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldılar. 19 Ağustos 1940 tarihinde Berbera limanından Aden'e tahliye edilen İngiliz birlikleri, bölgeyi tamamen İtalyan kontrolüne bıraktı. Bu gelişme, savaşın o döneminde İngiltere için ciddi bir prestij kaybı, Mussolini liderliğindeki İtalya içinse önemli bir propaganda malzemesi oldu.
İtalyan işgali bölgede yaklaşık yedi ay sürdü. 1941 yılının başlarında karşı taarruza geçen Britanya kuvvetleri, bölgeyi tekrar kontrol altına almayı başardı. Ancak 1940'taki bu işgal, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir İngiliz kolonisinin tamamen düşman eline geçtiği nadir olaylardan biri olması ve Kızıldeniz'deki stratejik dengeleri geçici olarak değiştirmesi bakımından tarihsel bir öneme sahiptir.
TB Arşiv Kaydı #65870
19
Agustos
1940
86 Yıl Önce
İngiliz Somalisi'nin İtalyanlar Tarafından İşgali
İkinci Dünya Savaşı'nın Doğu Afrika Seferi sırasında İtalyan kuvvetleri, İngiliz Somalisi'ni işgal ederek bölgeyi ele geçirdi ve Britanya birliklerini stratejik bir geri çekilmeye zorladı.
64.4B
HİCRİ: 15 Recep 1359
RUMİ:28 Şubat 1442
İkinci Dünya Savaşı'nın Doğu Afrika Seferi sırasında İtalyan kuvvetleri, İngiliz Somalisi'ni işgal ederek bölgeyi ele geçirdi ve Britanya birliklerini stratejik bir geri çekilmeye zorladı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (19 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
İlgili Kişiler & Konular
Şu an sessizlik hakim...