1970'li yılların sonuna gelindiğinde Türkiye, ağır ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve siyasi istikrarsızlık sarmalına girmiş durumdaydı. Dönemin ana muhalefet lideri Süleyman Demirel, Bülent Ecevit liderliğindeki hükümetin ekonomi politikalarını ve peş peşe yapılan zamları sert bir dille eleştirerek Türk siyasi tarihine geçen o meşhur açıklamasını yaptı.
Demirel, açıklamasında 1973 yılında Şili'de askeri bir darbe ile devrilen sosyalist lider Salvador Allende'yi hatırlatarak, mevcut iktidarın izlediği yolun sonunun benzer bir siyasi felakete çıkabileceği imasında bulundu. "Bunların gidişi Allende gidişi, sonları aynı mı olur, ayrı mı olur, bilmem" diyerek hükümetin meşruiyetini ve ülkenin sürüklendiği kaosu vurguladı.
Bu çıkış, o dönemde hem bir uyarı hem de sert bir siyasi retorik olarak değerlendirildi. Demirel'in bu sözleri, Türkiye'nin 12 Eylül 1980 askeri darbesine giden süreçteki kutuplaşmış siyasi atmosferini ve ekonomik çöküşün yarattığı toplumsal gerginliği yansıtan en önemli belgelerden biri olarak kabul edilmektedir.
TB Arşiv Kaydı #22330
19
Mart
1979
47 Yıl Önce
Süleyman Demirel'in Allende Benzetmesi ve Hükümete Yönelik Eleştirileri
Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, art arda gelen zamlar üzerine yaptığı açıklamada hükümetin gidişatını darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'nin son dönemine benzetti.
14.8B
HİCRİ: 19 Rebiülahir 1399
RUMİ:18 Şubat 1442
Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, art arda gelen zamlar üzerine yaptığı açıklamada hükümetin gidişatını darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'nin son dönemine benzetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (19 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...