Bettino Craxi, 1983-1987 yılları arasında İtalya Başbakanı olarak görev yapmış, İtalyan Sosyalist Partisi'nin (PSI) liderliğini yürüterek ülkenin siyasi çehresini değiştirmiş bir devlet adamıdır. Görev süresi boyunca İtalya'nın ekonomik istikrarını sağlamaya çalışmış ve dış politikada bağımsız bir duruş sergileyerek ülkesinin uluslararası prestijini artırmıştır. Özellikle 1985 yılındaki Achille Lauro krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri ile yaşadığı gerilimde sergilediği tavır, İtalyan siyasi tarihinin ikonik anlarından biri olarak kabul edilir.
1990'lı yılların başında İtalya'yı sarsan 'Mani Pulite' (Temiz Eller) operasyonları, Craxi'nin siyasi kariyerinin sonunu getirdi. Sistematik rüşvet ve yolsuzluk ağının merkezinde yer almakla suçlanan Craxi, 1994 yılında yargılanmamak için Tunus'un Hammamet kentine kaçtı. İtalyan mahkemeleri tarafından gıyabında mahkum edilen eski başbakan, yaşamının geri kalanını burada bir 'siyasi sürgün' olarak geçirdi.
Craxi'nin vefatı, İtalya'da 'Birinci Cumhuriyet' olarak adlandırılan dönemin kapanışını simgeleyen en önemli olaylardan biridir. Kimileri tarafından modernleşmenin mimarı, kimileri tarafından ise yolsuzluk düzeninin sembolü olarak görülen Craxi, tartışmalı mirasıyla İtalyan siyasi tarihindeki ağırlığını bugün de korumaktadır.
TB Arşiv Kaydı #127770
19
Ocak
2000
Ölüm
26 Yıl Önce
İtalyan Siyasetçi ve Eski Başbakan Bettino Craxi'nin Vefatı
İtalya'nın ilk sosyalist başbakanı ve modern İtalyan siyasetinin en güçlü figürlerinden biri olan Bettino Craxi, yolsuzluk davaları sonrası sürgüne gittiği Tunus'ta hayatını kaybetti.
2.8B
HİCRİ: 12 Şevval 1420
RUMİ:16 Mart 1442
İtalya'nın ilk sosyalist başbakanı ve modern İtalyan siyasetinin en güçlü figürlerinden biri olan Bettino Craxi, yolsuzluk davaları sonrası sürgüne gittiği Tunus'ta hayatını kaybetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (19 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...