Tarihte Bugün TB İsmet Hürmüzlü yaşamını yitirdi.

19 Ocak 2013 / 11 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
28 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

İsmet Hürmüzlü yaşamını yitirdi.

Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü İsmet Hürmüzlü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

ÖLÜM 11 yıl önce   tarihtebugun.org

ÖLÜM Tarihte Bugün: 19 Ocak 2013 İsmet Hürmüzlü yaşamını yitirdi.
Kerkük'te dünyaya gelen Hürmüzlü, yazdığı, 'Ölüm Kabini' adlı oyunla 1992 yılında İsveç'te 'Onursal ödül'e layık görülmüştü. Türkmen sanatçı Hürmüzlü, Ölüm Tuzağı, Gömü, Ana Hanım Kız Hanım, Kamuoyu, Gün Ortasında Karanlık, Pervaneler, Mevlana, Yedi Kocalı Hürmüz, Silvanlı Kadınlar, 72. Koğuş ve Vuslat gibi yapımlarda yer aldı.

Kerkük'te dünyaya geldi. 1950?lerde Kerkük?te Türkmen Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. 1961 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi. 1969'dan beri Devlet Tiyatrolarında görev yapan sanatçı, oyunculuğunun yanısıra rejisörlük dalındaki başarısını da kanıtlamıştır. Sanatçı kendisinin yazdığı Ölüm Kabini adlı oyunu ile 1992 yılında İsveç'te Onursal Ödül'e layık görülmüştür.


12?17 Haziran 2007 tarihleri arasında Mersin'in Tarsus İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen ?1. Uluslararası Türk Dünyası Tiyatro Günleri?ne katılan Irak Ulusal Türkmen Tiyatrosunun kurucu Başkanı İsmet Hürmüzlü, 1950?lerde Irak-Kerkük?te Türk Tiyatrosunun kurucularındandır. 40 yıla aşkın Türk Tiyatrosuna vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı, Tarsus Belediyesi tarafından Türk Tiyatrosuna Hizmet Ödülü aldı. 1. Uluslararası Türk Dünyası Tiyatro Günlerine katılan Irak Ulusal Türkmen Tiyatrosu İsmet Hürmüzlünün yazıp ve yönetmenliğini yaptığı Tufan oyununu sahneye koydular. Bu oyun Tiyatro günlerinde büyük ilgi gördü ve her kesin beğenisini kazandı.


Hürmüzlü, 1970?li yıllarda milliyetçi camianın önemli sanat organizasyonlarından biri olan Çağlar Sanat Tiyatrosu?nda da kurucu ve genel sanat yönetmeni olarak görev almıştır. Burada 3 yıl süreyle akademik tiyatro çalışması yaparak çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir.


İsmet Hürmüzlü, 1980?li yıllarda bir süre Devlet tiyatroları Genel Müdür Yardımcılığı görevinde de bulunmuştur.


Yayınlandığı dönemde Samayolu Televizyonunda reyting rekorları kıran "Tek Türkiye" dizisinin efsane karakterlerinden birisi olan Roşat Ağa karakteri ile hafızalara kazandı


Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü İsmet Hürmüzlü, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde 19 Ocak 2013 günü vefat etti. Merhum Hürmüzlü'nün cenazesi 21 Ocak 2013 günü ikindi namazını müteakiben Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedilmiştir.


Yapımları: Ölüm Tuzağı, Gömü, Ana Hanım Kız Hanım, Kamuoyu, Gün Ortasında Karanlık, Pervaneler, Mevlana, Yedi Kocalı Hürmüz, Silvanlı Kadınlar, 72. Koğuş ve Vuslat









DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 28 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org