Fehmi Işıklar, Türkiye'nin sendikal ve siyasal tarihinde dönüm noktası teşkil eden figürlerden biridir. DİSK Genel Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde, özellikle 12 Eylül askeri darbesi sonrası yeniden yapılanma sürecindeki işçi hareketlerinde ve demokratik hak arayışlarında öncü bir rol üstlenmiştir. Işıklar'ın Diyarbakır'da tutuklanması, dönemin sert siyasi iklimi ve sendikal faaliyetler üzerindeki devlet denetiminin bir sonucu olarak kayıtlara geçmiştir.
Işıklar, sendikal mücadelesinin yanı sıra Halkın Emek Partisi (HEP) gibi siyasi oluşumlarda da yer alarak parlamenter düzeyde siyaset yapmıştır. Bu tutuklama olayı, o yıllarda hem sendikal hakların kısıtlanması hem de Kürt meselesi ekseninde gelişen siyasi baskıların bir yansıması olarak kabul edilir. Olay, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları karnesinde önemli bir tartışma başlığı açmış, uluslararası işçi örgütlerinin de tepkisini çekmiştir.
TB Arşiv Kaydı #61860
2
Agustos
1979
47 Yıl Önce
DİSK Genel Başkanı Fehmi Işıklar'ın Diyarbakır'da Tutuklanması
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Fehmi Işıklar, Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
38.4B
HİCRİ: 8 Ramazan 1399
RUMİ:27 Şubat 1442
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Fehmi Işıklar, Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (2 Agustos) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...