Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker, kaleme aldığı bir yazıda Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına mahkum edildi. Dönemin siyasi atmosferinde muhalif basının en önemli mecralarından biri olan Ulus gazetesi, bu tür davalarla sık sık karşı karşıya kalmaktaydı. Mahkemenin verdiği bu karar, o dönemde ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki hukuki baskıların somut bir örneği olarak kayıtlara geçti.
Bu olay, Türkiye'nin çok partili döneme geçişinden sonra basın üzerindeki yasal denetimlerin ve kısıtlamaların arttığı 1950'li yılların tipik bir yansımasıdır. Demokrat Parti iktidarı döneminde basın yasalarında yapılan değişiklikler, pek çok gazetecinin yazdıkları yazılar nedeniyle yargılanmasına ve hapis cezası almasına zemin hazırlamıştı. Berker'in mahkumiyeti, Türk basın tarihindeki ifade hürriyeti mücadelesi ve siyaset-medya ilişkileri açısından kritik bir tarihsel veri sunmaktadır.
TB Arşiv Kaydı #17570
2
Mart
1956
70 Yıl Önce
Şinasi Nahit Berker'in Cumhurbaşkanına Hakaret Davası ve Mahkumiyeti
Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırıldı ve mahkumiyet kararı kesinleşti.
15.8B
HİCRİ: 19 Recep 1375
RUMİ:2 Şubat 1442
Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırıldı ve mahkumiyet kararı kesinleşti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (2 Mart) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...