Türkiye'de uzun yıllar boyunca uygulanan 5680 sayılı Basın Kanunu, dini bayramlar süresince mevcut gazetelerin yayınlanmasını yasaklıyor ve bu imtiyazı sadece Gazeteciler Cemiyeti tarafından çıkarılan 'Bayram' gazetesine tanıyordu. Cemiyetlerin gelir elde etmesi ve gazetecilerin bayram tatili yapabilmesi amacıyla yürürlükte tutulan bu düzenleme, 1990'lı yılların başında hukuksal bir tartışma konusu haline geldi.
Anayasa Mahkemesi, yasağın basın özgürlüğünü kısıtladığına ve anayasal haklarla bağdaşmadığına karar vererek ilgili maddeyi iptal etti. Mahkeme heyeti, haber alma hürriyetinin kesintiye uğratılamayacağını ve devletin basın üzerindeki sınırlayıcı etkisinin demokratik toplum düzeniyle çeliştiğini vurguladı. Bu karar, Türk basın tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edildi.
İptal kararının ardından gazeteler, yılın 365 günü kesintisiz yayın yapma hakkına kavuştu. Bu durum, 'Bayram Gazetesi' geleneğinin zayıflamasına ve medya sektöründe serbest rekabetin bayram günlerinde de devam etmesine yol açtı. Karar aynı zamanda Türkiye'deki demokratikleşme ve ifade özgürlüğü standartlarının hukuksal alandaki gelişimini simgeleyen önemli bir emsal teşkil etti.
TB Arşiv Kaydı #3190
20
Ocak
1993
33 Yıl Önce
Anayasa Mahkemesi'nin Bayramlarda Gazete Çıkarma Yasağını İptal Etmesi
Anayasa Mahkemesi, dini bayramlarda sadece tek bir 'Bayram' gazetesi çıkarılmasına izin veren ve diğer gazetelerin yayınlanmasını yasaklayan kanun hükmünü basın özgürlüğüne aykırı bularak iptal etti.
15.5B
HİCRİ: 26 Recep 1413
Miraç Kandili
RUMİ:1 Şubat 1442
Anayasa Mahkemesi, dini bayramlarda sadece tek bir 'Bayram' gazetesi çıkarılmasına izin veren ve diğer gazetelerin yayınlanmasını yasaklayan kanun hükmünü basın özgürlüğüne aykırı bularak iptal etti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (20 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...