Tarihte Bugün TB Barack Obama yemin etti

20 Ocak 2009 / 15 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
19 Nisan
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Nisan
Bu Ay Doğanlar
Nisan
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Barack Obama yemin etti

ABD’nin ilk siyahi başkanı Barack Obama, yemin ederek göreve başladı.

OLAY 15 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 20 Ocak 2009 Barack Obama yemin etti
ABD’de Barack Obama’nın yemin ederek başkanlık görevine başlama törenlerini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park’ta (National Hall) 1 milyondan fazla kişinin toplandığı bildirildi.
Washington kentinin bütün bölgelerinde ise hem metro hem de kaldırımların her yönden gelen insanlarla dolduğu belirtildi.
Ulaştırma yetkilileri, yerel saatle 07.00 itibariyle (TSİ 14.00) metro istasyonlarından 207 bin kadar kişinin giriş yaptığını, metro istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu, birçok otoparkın dolduğu ve kapandığı kaydedildi.
Bu arada tören alayının geçeceği Pennsylvania caddesinin kaldırımlarının da dolduğu ve birçok kişinin artık güvenli bölgeye girecekleri kontrol noktalarını bulamadığı bildirildi.
Televizyonlardan, tören alayının geçeceği bölgede yayalara ayrılan yerlerin yerel saatle 09.30’da (TSİ 16.30) tamamen dolduğu duyuruldu.

ABD’NİN YENİ BAŞKANI OBAMA VE EŞİ BEYAZ SARAY’A GELDİ
ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama ve eşi, görevi bugün sona erecek Başkan George Bush ve eşi Laura ile yemin töreninden önce kahve içmek üzere Beyaz Saray’a geldi.
Bush ailesi, 8 yıl kaldıkları Beyaz Saray’ın önünde karşıladıkları Obama ve eşi Mitchell ile gazetecilere poz verdi. Mitchell Obama’nın Laura Bush’a hediye vermesinden sonra Bush ve Obama çiftleri Beyaz Saray’a girdi.
George Bush ve halefi Barack Obama, kısa süre kalacakları Beyaz Saray’dan birlikte ayrılacak ve yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına gidecekler.
Beyaz Saray’a yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi de geldi.







Obama yemin ederek göreve başladı
ABD’nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, yemin ederek göreve başladı.
Washington’da Amerikan Kongresinde milyonların katıldığı bir törenle, İncil’e el basarak yemin eden Obama, ABD’nin 44’üncü başkanı oldu.
Obama, ülkenin ilk siyah başkanı olarak Amerikan tarihine geçti. Böylece, köleler tarafından inşa edilen Beyaz Sarayda ilk defa zenci bir başkan görev almış oldu.
Kongredeki törende takdim edilirken, ikinci adı "Hussein" yerine "H" kullanılması ve "Barack H. Obama" olarak tanıtılması dikkati çeken Obama, platforma çıkar çıkmaz meydanı dolduran kalabalıklar tarafından, "Obama, Obama" diye desteklendi.
Obama, ABD’nin eski başkanlarından Abraham Lincoln’un yemin ederken el bastığı ve 1861 yılından bu yana kullanılmayan İncil’e el bastı. İncil, ABD Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı John G. Roberts Jr. tarafından tutuldu.
Barack Obama’nın, ABD anayasasını ve ülkeyi iç ve dış düşmanlardan koruyacağına ilişkin yemininin ilk cümlesini, Yargıç Roberts’tan sonra tekrar ederken şaşırdığı ve Roberts’ın ise Obama’ya bu cümleyi bir kez daha söyleyerek hatırlattığı görüldü.
Obama yemin ederken de, "Ben Barack Hussein Obama" olarak yeminine başladı.
Törenin birkaç dakika uzaması dolayısıyla Obama, yemin etmeden birkaç dakika önce, yerel saatle 12.00’yi (TSİ 19.00) gösterdiğinde, ABD Anayasasına göre Başkan oldu.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 19 Nisan

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org