1994 yılı Hac mevsiminde, Suudi Arabistan'ın Mekke kenti yakınlarındaki Mina bölgesinde büyük bir trajedi yaşandı. İslam dünyasının en önemli ibadetlerinden biri olan hac vazifesi sırasında, 'şeytan taşlama' ritüelinin gerçekleştirildiği Cemerat bölgesinde kalabalığın kontrolsüz bir şekilde yığılması sonucu büyük bir izdiham meydana geldi. Bu olayda, aralarında yedi Türk vatandaşının da bulunduğu toplam 185 hacı ezilerek veya havasız kalarak hayatını kaybetti.
İzdihamın yaşandığı Cemerat Köprüsü mevkii, dar yapısı ve milyonlarca insanın aynı anda dar bir alana yönelmesi nedeniyle o dönemde ciddi güvenlik riskleri barındırıyordu. 1994 yılındaki bu facia, özellikle öğle saatlerinde artan yoğunluğun ve fiziksel alan yetersizliğinin bir sonucu olarak gerçekleşti. Olay, kutsal topraklarda hacı adaylarının güvenliği ve kalabalık yönetimi konusundaki eksiklikleri tüm dünyanın gündemine taşıdı.
Bu acı olayın ardından Suudi Arabistan hükümeti, benzer faciaların önüne geçebilmek adına Hac organizasyonunda ve altyapısında köklü değişikliklere gitme kararı aldı. Cemerat Köprüsü ilerleyen yıllarda çok katlı ve geniş bir yapıya dönüştürülerek giriş-çıkış rotaları modernize edildi. 1994 yılındaki bu izdiham, Hac tarihindeki en üzücü kitlesel kazalardan biri olarak kayıtlara geçti ve hacı adaylarının eğitimi konusundaki hassasiyeti artırdı.
TB Arşiv Kaydı #42980
21
Mayis
1994
32 Yıl Önce
1994 Hac İzdihamı: Mina'da Şeytan Taşlama Faciası
Suudi Arabistan'ın Mina bölgesinde gerçekleştirilen hac ibadeti sırasında meydana gelen büyük izdihamda, yedisi Türk vatandaşı olmak üzere toplam 185 hacı hayatını kaybetti.
39.9B
HİCRİ: 10 Zilhicce 1414
Kurban Bayramı 1. Gün
RUMİ:19 Şubat 1442
Suudi Arabistan'ın Mina bölgesinde gerçekleştirilen hac ibadeti sırasında meydana gelen büyük izdihamda, yedisi Türk vatandaşı olmak üzere toplam 185 hacı hayatını kaybetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (21 Mayis) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...