Thomas Alva Edison, 1913 yılında New Jersey'deki laboratuvarında geliştirdiği 'Kinetofon' adlı cihazla sinema tarihinin en önemli dönüm noktalarından birine imza attı. Bu sistem, bir fonograf ile film projektörünü mekanik olarak birbirine bağlayarak görüntü ve sesin eş zamanlı olarak sunulmasını sağlıyordu. Edison'un bu buluşu, o güne kadar yalnızca sessiz görüntülerden ibaret olan sinemanın çehresini değiştirecek ilk güçlü girişimdi.
İlk gösterimlerde izleyiciler, perdedeki karakterlerin konuşmalarını ve çevre seslerini duyduklarında büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Her ne kadar teknik kısıtlamalar ve ses senkronizasyonundaki hassasiyet sorunları nedeniyle Kinetofon o dönemde ticari olarak tamamen yaygınlaşamasa da, bu başarı modern sinema endüstrisinin temellerini attı. Edison'un bu vizyonu, 1920'lerin sonunda dünyayı kasıp kavuracak olan sesli film (talkies) çağının en önemli teknik öncüsü kabul edilir.
TB Arşiv Kaydı #88770
27
Kasim
1909
117 Yıl Önce
Thomas Edison'un İlk Sesli Film Gösterimi
Thomas Alva Edison, geliştirdiği Kinetofon sistemiyle tarihteki ilk sesli film gösterisini gerçekleştirerek sinema dünyasında devrim niteliğinde bir teknik dönüşüm başlattı.
45.1B
HİCRİ: 14 Zilkade 1327
RUMİ:11 Mart 1442
Thomas Alva Edison, geliştirdiği Kinetofon sistemiyle tarihteki ilk sesli film gösterisini gerçekleştirerek sinema dünyasında devrim niteliğinde bir teknik dönüşüm başlattı.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (27 Kasim) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...