Tarihte Bugün TB Reza Zarrabın itirafları Tanıklıkları Ve Savunması

29 Kasım 2017 / 6 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Bu olay; Tarihte Bugün bilinmesi gereken ilk 3 olay içerisindedir.


Reza Zarrabın itirafları Tanıklıkları Ve Savunması

Reza Zarrab, ABD'de dün başlayan tarihi davada tanık olarak dinlenmeye başlandı. Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan'a, İran altın anlaşmasını ayarlaması için, rüşvet verdiğini söyledi. "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" dedi.

OLAY 6 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 29 Kasım 2017 Reza Zarrabın itirafları Tanıklıkları Ve Savunması
ABD'de dün başlayan 'Hakan Atilla davasında' tanık olarak ifade veren Reza Zarrab çarpıcı ifadelerde bulundu.

(saatler Türkiye Saati iledir) (güncellenecek...)


30 Kasım 2017 (3.Duruşma)


00:21 - ABD'li gazetecilerin iddiasına göre Zarrab ifadesine şu şekilde devam etti: Çünkü altınla Türkiye'den dışarıya ihracat yapılabiliyor. Gıda işindeyse, Dubai'den transit yollarla İran'a gönderiliyor gibi görünecekti"

00:20 - Zarrab Hakan Atilla ile Zarrab arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı mahkemede dinletildi. Zarrab'ın kayda ilişkin şunları söylediği ifade edildi: "Hakan, Süleyman Bey'le olan görüşmemin sonucunda gıda ticaretinin başlayacağını biliyordu. Ancak burada (Hakan) Atilla'ya gıda ticaretinin çok daha farklı olacağını açıklamaya çalışıyorum."

00:00 - Zarrab ile Hakan Atilla arasındaki Whatsapp konuşması mahkemede kanıt olarak sunuldu. Zarrab'ın mahkemede gösterilen Whatsapp mesajlaşmasında, "Sevgili müdürüm, gıdayı (gıda ticaretini) bugün başlattım." ifadesini kullandığı iddia edildi.

23:48 - ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab duruşmada, "ABD'nin, İran ile altın ticareti konusunda tutumunu sertleştirdiği dönemde, Aslan ile birlikte işlemleri 'gıda ticareti' olarak gösterme seçeneğini değerlendirdik" dedi. Zarrab'a yöneltilen "Bu durumda ne yapmak zorunda kaldınız?" sorusuna ise "Nisan 2013'ten itibaren yeni bir yöntem, yeni bir sistem bulmamız gerekiyordu" cevabını verdi.

23:36 - ABD'li gazeteci Pete Brush, Zarrab'ın "Hakan Atilla'ya ulaşmamız gerektiği ya da onun bize ulaşmaya ihtiyaç duyduğu birçok durum oldu" dediğini iddia etti.

23:26 - Atilla'nın avukatları çeviriye itiraz ederek, bunun bir 'hissedâr' meselesi olduğunu söyledi.

23:25 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, mahkemede sunulan konuşma kayıtlarına ilişkin, Zarrab'ın "Atilla, İran'dan gönderilen (para) miktarı ve gönderen şirketlere ilişkin ortaklık yapısı belgelerinin Halkbank'a gönderilmesi gerektiği konusunda konuştu" dedi.

23:20 - Klasfeld, Zarrab ile Atilla arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmeleri mahkeme salonunda Türkçe olarak dinletildiğini öne sürdü.

23:10 - Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming Whatsapp görüşmelerinin delil olarak sunulmasına itiraz etti. Duruşmaya beş dakika ara verildi.

23:06 - İddia makamı, Zarrab ve Aslan arasındaki Whatsapp mesajlarını kanıt olarak sundu.

23:04 - Zarrab'a "Süleyman Aslan ile iletişime geçmek için Whatsapp'ı ne şekilde kullandın?" sorusu yöneltildi. Zarrab, "Genellikle, Whatsapp üzerinde özel, önemli ve hassas konuları konuşuyorduk" yanıtını verdi.

22:46 - İfade Zarrab'ın 'Royal Maritime' isimli şirketine ilişkin sorularla devam ediyor. Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming sık sık itirazda bulunuyor.
22:40 - ABD'li gazeteci Katie Zavadski, 'Kötü tercüme geri geldi' sözleriyle salonda yaşanan çeviri sorunlarını aktardı. Duruşmanın bugünkü ilk oturumunda da benzer bir kriz yaşanmıştı.

22:33 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre Zarrab, şöyle konuştu: "Bayar, 'Çin bankalarındaki kontaklarımızın Halkbank'ta yapılan işlemin aynısı Çin'de yapılmasına kesinlikle izin verilmediğini söyledi"

22:23 - Davada, Zarrab ve Rüçhan Bayar isimli şahıs arasındaki telefon görüşmesine ilişkin bir transkripsiyon konuşuluyor.

22:21 - Zarrab, Barış Güler ile Whatsapp üzerinden telefonlaştığını ve mesajlaştığını, aynı zamanda yüz yüze buluştuklarını iddia etti.

22:19 - ABD'li gazeteci Katie Zavadski, "İçişleri bakanının oğlundan yardım istedim. O zamanda içişleri bakanı Muammer Güler'di" dediğini iddia etti. Zavadski, Zarrab'ın o zamanlar Güler'in oğlu Barış Güler'in Zarrab'ın şirketi için danışman olduğunu söylediğini aktardı.

22:14 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın "Çin'de işlem yapmak Türkiye'den daha sorunluydu çünkü İran'la ilişkin işlem yapma konusunda endişeliydiler" dediğini iddia etti.

22:10 - Duruşma herkesin yerini almasıyla yeniden başladı. Zarrab, Çin'deki faaliyetlerini aktarıyor. Zarrab'ın Çin'de kurduğu şirkete ilişkin bilgiler ve Çin'deki bankalara yazılmış mektupların taslaklara ilişkin görüntüler yer alıyor.

22:03 - Zarrab, yeniden duruşma salonunda. Duruşmaya devam edilmesi için jüri bekleniyor...

20:40 - Duruşmaya saat 22:00'ye kadar ara verildi...

20:29 - Zarrab'a "Halkbank'ta uygulandığınız sistemi başka bir ülkede uygulamayı denediniz mi?" sorusu yöneltildi. Zarrab, buna 'Evet' cevabını verdi. Zarrab, "Hangi ülkede?" sorusuna ise "Çin" cevabını verdi.

20:26 - Zarrab, tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla'nın da böyle bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi.

20:24 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab'ın Çağlayan'a yapılan ödemeler arasında saat de bulunduğunu mahkeme heyetine söylediğini iddia etti. Klasfeld'in aktardığına göre, Zarrab ödemelerden birisinin Süleyman Aslan'a 2 milyon euro nakit olarak yapıldığını iddia etti.

20:19 - ABD basınından gazeteciler, Zarrab'ın "İran ile yapılan ticaretle bağlantılı olarak Zafer Çağlayan'a yüzde 50 ödeniyordu. Bu karın özetinin hesaplanması gerekiyordu" dediğini aktardı.

20:10 - Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, mahkemeye sunulan transkripsiyon ve e-maillere itiraz ediyor ancak yargıç talepleri kabul etmiyor.

20:06 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld mahkeme salonundan Zarrab'ın şu ifadesini aktardı: "İranlılar tarafından verilen uluslararası para talimatlarını yerine getiriyordum. İranlılar (benim yerime) Halkbank'ın bunu yerine getirmesini talep ediyordu. Eğer Halkbank buna onay verseydi, o zaman ben tamamen bertaraf edilirdim"

20:02 - Zarrab, "Süleyman Aslan'a rüşvet vermek Zafer Çağlayan'a verilen rüşvetten daha önemliydi çünkü musluğun başında o vardı" dedi.

19.49 - Zarrab, İranlıların bankalardan kendilerine doğrudan transfer yaparak kendisini aradan çıkarmak istemesinden endişe duyduğunu anlattı. Zarrab, bunun yaşanmaması için de Süleyman Aslan ile çalıştığını söyledi.

19:45 - Dava ile ilgili ses kayıtları dinleniyor.

19:32- Reza Zarrab, kısa bir aranın ardından, savcılığın dökümleri üzerinden soru sorduğu tapelerin ‘kendi konuşmalarını doğru yansıttığını’ söyledi.

ABD’nin söz konusu dinleme kayıtlarını nasıl edindiği Türkiye’de tartışma konusu olmuştu. Davada savcılık makamı dünden bu yana Zarrab’a bir dizi dinleme kaydının üzerinden de sorular soruyor.

19:15 - Duruşmaya ara verildi.


18:05 Sarraf ile dönemin İstanbul trafik müdürü arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesinden söz ediliyor. Sarraf bir toplantıya geç kaldığı için, acil durum şeridini/emniyet şeridini kullanma izni istediğini söylüyor.

18:03 Söz edilen tapede, Onur Kaya ve Sarraf, Zafer Çağlayan'dan söz ediyor. Sarraf, "İran heyetiyle Zafer Çağlayan'ın katılacağı bir toplantı ayarlayacaktık." dedi. Çağlayan ve NIOC, Petrol Bakanlığı ve Sermayeh Bankası yetkililerinin katıldığı toplantılar düzenlediklerini söyledi.

18.00 Sarraf: Zafer Çağlayan ve İranlılar arasında birçok toplantı yapıldı. Bu toplantılara ben de katıldım.

17:58 Sarraf'a, Onur Kaya ile yaptığı bir telefon görüşmesinin tapesiyle ilgili sorular soruluyor. (Not: Onur Kaya, Zafer Çağlayan'ın özel kalem müdürüydü).


17:45 Sarraf, NIOC'a dair ifadesinde Hindistanlı iş insanlarıyla da çalıştığını belirtti. Yapılan görüşmeler Hindistan'dan Türkiye'ye yapılacak para transferleriyle ilgiliydi. Sarraf, bu bağlantıyı da dünküne benzer bir şema ile çizerek anlatacak.

17:40 Toplantıya Hindistan'dan işadamları da katıldı. Toplantıda, Hindistan'da toplanan paraların Türkiye'ye nasıl aktarılacağı konuşuldu.

17:39 Sarrraf, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ve Naftiran şirketi yetkilileriyle ve Bijan Alipour, Recai adlı İranlı şahıslarla yaptığı bir toplantıyı anlatıyor.

17:38 Sarraf, Manhattan'da gözaltında olduğu sırada tehdit edildiğini doğruladı. "Neden FBI gözetimine alındın?" diye sorulduğunda, "Güvenlik sebebiyle. Gözaltındayken aldığım tehditler yüzünden." diye yanıtladı.


29 Kasım 2017 (2.Duruşma)


Reza Zarrabın itirafları Tanıklıkları Ve Savunması

01.00 : Duruşma bugünlük sona erdi. Mahkeme yarın kaldığı yerden, Rıza Sarraf'ın ifadesini almaya devam edecek.

00.20 : Duruşmayı izleyen ABD'li gazeteci Pete Brush'ın paylaştığı bir mesaja göre; Sarraf Halkbank'la çalışırken İran Ulusal Petrol Şirketi'nden kendi ticari hesabına gelen bir transferden bahsetti. Sarraf, yaptırımlara tabii olan transferi boşa düşürmek için Süleyman Aslan'la çalıştığını iddia etti.

00.17 Sarraf, Halkbank'tan birkaç milyar avro çektiğini söyledi. Sarraf, altın ticaretiyle ilgili gümrükte nasıl yalan beyan vereceğini bizzat Aslan ve Atilla'nın anlattığını iddia etti.

23.42 : Süleyman Aslan'ın asistan sekreteri ile bir telefon görüşmesinin kayıtlara yeni kanıt olarak kabul edildi.

23.17 : Mahkemeye 5 dakika ara verildi.

23.16 : Savcı, Sarraf'ın çizdiği altın ticareti diyagramını kanıtlar arasına girdi. Böylece bu çizim basın ve halka açık hale geldi. Sarraf tanık kürsüsüne geri döndü.

22.12 : Rıza Sarraf, altın ticaretinin nasıl işlediğini tahtada çizerek anlatmak için tanık kürsüsünden ayrıldı.
Reza Zarrabın itirafları Tanıklıkları Ve Savunması

22.05 : Rıza Sarraf, Ulusal İran Petrol Şirketi'ne ilişkin bilgileri paylaşıyor.

22.02 : Savcı, İran'la yürütülen ticaretten kâr olarak Çağlayan'ın kardeşine yapıldığı iddia edilen 2.4 milyon TL'lik ödemenin dekontunu kanıt olarak sundu. Atilla'nın avukatı itiraz etti. Hakim Berman kanıtı kabul ediyor.

21.52 Savcı 'Bu ödemeleri Çağlayan ne şekilde aldı?' sorusuna Sarraf, "Nakit para, değerli eşyalar ve banka havaleleri' diye yanıt verdi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan'ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise 'Evet' yanıtını verdi.


21.38 Aranın bitti. Sarraf tanık kürsüsüne döndü, yeniden ifade vermeye başlayacak. Duruşmanın ilk kısmında Sarraf'ın ayaklarında yer alan zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı

20.35 : Mahkemeye ara verildi.

20.27 : Sarraf, Zafer Çağlayan'a 45 ila 50 milyon avro arasında rüşvet verdiğini iddia etti. Sarraf sözlerine "Diğer para birimleriyle verdiklerim ayrı" diye devam etti.

Sarraf, eski Ekonomi Bakanı Çağlayan'a 22 ve 27 Mart 2013 tarihlerinde ilki 2,012,900, diğeri 2,684,011 iki transfer yaptığını iddia ediyor.

Bu dökümün neden hazırlandığına dair sorulan soruya, "Ödenen para ve alınan para arasında ihtilaf olmuştu" şeklinde yanıt veren 34 yaşındaki tüccar, "Bundan daha fazla var, listede olmayan" şeklinde bir ekleme de yaptı.

Çağlayan ile İstanbul'da ailesi ile gittiği bir balık restoranında tesadüfen karşılaştığını ve tanıştıkları dönemde Halk Bankası'nda İran'la baglantılı altın ticareti yapabilmek için hesap açtırmaya çalıştığını aktardı.

Bu tanışıklığı hesabın açılmasına "Altın ticareti yapmak için çok popüler, çok göz önünde olduğu" için karşı çıkan bankanın Genel Müdürü Süleyman Aslan'a ikinci kez ulaşabilmek için kullandığını anlatan Sarraf, Çaglayan'ın araya girmesi ile hesabın açıldığını iddia etti. Savcının bunun nasıl mümkün olduğuna dair sorusunda Çaglayan'la yaptığı ikinci görüşmenin içeriği ile cevap veren Sarraf, "Yüzyüze toplantı yaptık, efendim. Biraz daha ticaret hakkında bilgi aldı, kar marjlarını sordu ve ortak şeklinde %50, %50 kar paylaşımı ile bu ticarete aracı olabileceğini söyledi" dedi.

20.13 : Sarraf'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu. Sarraf şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı."

20.12 Rıza Sarraf, Halkbank'ın başlangıçta Türkiye'de şöhreti nedeniyle onunla çalışmak istemediğini söyledi. Banka yetkilisi Süleyman Aslan'ın "Ben altın ticareti yapmak için çok ünlüyüm" dediğini söyledi. Ancak, yine de iş için bastırmaya devam ettiğini söyledi.

20.03 : Rıza Sarraf, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçıydı, ben her zaman halkın gözü önünde olan bir kişiydim" dedi.
"Hakan Atilla sana nasıl yardım etti?" sorusuna ise, "İranlılardan ödemeleri gerçekleştirmek için HalkBankası'ndaki paraları transfer yöntemlerini ve sistemlerini sağlayarak. Hakan Atilla ambargo mevzularını en iyi bilenlerden birisi ambargonun nasıl delineceği konusunda yol gösterdi." yanıtını verdi.

20.01 : Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran ve Bank Mellat ile birlikte çalışırken Türkiye'nin Aktif Bankası ile bir ilişki yaşadığını söyledi. Aktif Bank ilişkiyi sona erdirdikten sonra 2012'nin başında Halkbank'a ulaştığını söyledi.

19.58 : Sarraf Halkbank le ilişkisini anlatıyor, Ahmed Alajaji adında kuyumcunun İran gelirlerini Halkbank'a koymak için altın ihracatı sistemi önerdiğini iddia etti.

19.55 : Sarraf, İran Merkez Bankası'ndan sonra Bank Mellat'la iş yaptığını iddia etti.

19.41 : Rıza Sarraf'ın İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısı olduğunu kabul ettiği iddia edildi.

19.35 : Reuters'ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Sarraf'ın Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile görüşme ayarladığını iddiasını aktardı. Rıza Sarraf, "Aktif Bank genel müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım. Hesap 5-10 milyon Euro ile başladı (günlük işlem hacmi)" dedi.

19.31 : Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası eski başkanı Mahmud Bahmani ile doğrudan görüştüğünü iddia etti. Sarraf nakit istifade eden bankaya "nakit dağıtımı" konusunda yardımcı olmak için daha iyi bir fiyat noktası önerdiğini söyledi. Sarraf iddialarında, ilişkinin sona ermiş olduğunu ekledi.

19.03 : Sarraf, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söyledi. Yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını iddia etti.

18.50 : Sarraf, iş birliğine karar vermesinin 3 temel amacı olduğunu ifade etti. Bunları, "tamamen doğruları söylemek, ABD ile iş birliği yapmak ve bir daha suç işlememek olarak" sıraladı. Savcılığın "bu amaçları gerçekleştirirseniz ne olacak?" "Savcılık 5N1K mektubu yazarak mahkemeye sunacak, bütün işlediğim suçları kabul etmemin ve işbirliği yapmamın nedeni cezaevinden çıkmam için en hızlı ve en doğru yoldu. Bunun için iş birliğine karar verdim. Buna karşı cezanın ne olabileceğine ilişkin kimse bana bir şey söylemedi. İşbirliği anlaşmasını yerine getirmezsem savcılık 5N1K mektubunu yazmayacak." yanıtını verdi.

Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru."

"Suçumu itiraf etmeye karar verdim"
Türkiye'ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim."

18.45 : Mart 2016'da tutuklandığımda FBI'ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Korkmuştum.
Sarraf, "İş birliğine karar verdiğinizde Hakan Atilla tutuklu muydu?" sorusuna "evet" yanıtını verdi.
Sarraf "ABD'ye neden geldiniz?" sorusuna, "ABD'ye tahkim ve kızımı Disneyland'a götürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı" yanıtını verdi.

18:41 : Zarrab "ABD'ye neden geldiniz?" sorusuna, "ABD'ye tatil ve kızımı Disneyland'a götürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı" yanıtını verdi

18:40 : Zarrab tanık olarak yaptığı konuşmasına, İran Tahran doğumlu olduğunu ve 1.5 yaşına kadar orada yaşadığını söyleyerek başladı. Daha sonra Türkiye'de ve bir süre de Dubai'de kaldığını, ana dilinin Türkçe olduğunu evli ve bir kızı olduğunu söyledi.






DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org