Türkiye'nin ekonomik kalkınma modelinin yoğun şekilde tartışıldığı bir dönemde Başbakan Süleyman Demirel, demokratik ülkelerin kalkınma süreçlerinde merkezi planlamanın yer almadığını ileri sürmüştür. Demirel'in bu yaklaşımı, dönemin liberal ekonomi anlayışını ve serbest piyasa vurgusunu yansıtan siyasi bir duruş olarak kayıtlara geçmiştir.
Bu iddiaya karşı çıkan Profesör Besim Üstünel, gelişmiş Batı ülkelerinin kalkınma stratejilerinde planlamanın bir metot olarak kullanıldığını belirtmiştir. Üstünel; Japonya, İsrail ve birçok Avrupa ülkesinin ekonomik başarılarında planlı kalkınma modellerinin kritik bir rol oynadığını vurgulayarak akademik bir perspektif sunmuştur.
Bu tartışma, Türkiye'nin 1960'lı ve 70'li yıllardaki 'planlı ekonomi' ile 'serbest piyasa' arasındaki ideolojik ve pratik yol ayrımını simgeler. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) etkinliği ve kalkınma stratejileri üzerindeki bu görüş ayrılıkları, dönemin Türk siyasi ve iktisadi tarihinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
TB Arşiv Kaydı #10170
3
Subat
1966
60 Yıl Önce
Süleyman Demirel ve Besim Üstünel Arasındaki Planlı Kalkınma Tartışması
Başbakan Süleyman Demirel'in hür ülkelerin planla kalkınmadığı iddiasına karşılık Profesör Besim Üstünel, Avrupa, Japonya ve İsrail örneklerini vererek planlı kalkınma modelini savunmuştur.
15.3B
HİCRİ: 12 Şevval 1385
RUMİ:1 Şubat 1442
Başbakan Süleyman Demirel'in hür ülkelerin planla kalkınmadığı iddiasına karşılık Profesör Besim Üstünel, Avrupa, Japonya ve İsrail örneklerini vererek planlı kalkınma modelini savunmuştur.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (3 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...