TB Arşiv Kaydı #61520
3
Temmuz
2013
13 Yıl Önce
Mısırda darbe ordu yönetime el koydu
Mısır'da darbe. Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi yönetime el koyduklarını duyurdu.
10.8B
HİCRİ: 24 Şaban 1434
RUMİ:28 Ocak 1442
Mısır'da darbe. Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi yönetime el koyduklarını duyurdu.
Mısır'da yönetime el koyan ordu adına Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklama yaptı. Açıklamada Mısır Ordusu'nun yönetime el koyduğunu ve geçici bir hükümet kurulacağını söyledi.
Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklamasını şu şekilde yaptı:
"Silahlı kuvvetler kendi görevleri çerçevesinde yönetimi davranmıştır. Bu bağlanda durumu sakinleştirmek için siyasi güçler arasında ulusal uzlaşıyı sağlamak için çalışmıştır. Geçen kasım ayında tüm siyasi hareketlere çağrı yapılmıştır. O zamandan bu zamana kadar bu çağrılar devam etmiştir. Silahlı kuvvetler tekrar tekrar stratejik durumu değerlendirmiştir. Buna ülkenin karşı karşıya kaldığı durum değerlendirilmiştir. Silahlı kuvvetlerin rolü içerde yaşanan sorunları ve tehlikelerden ülkeyi kurtarmaktır. Bu çerçeve içerisinde Cumhurbaşkanı ve sarayla birlikte 2013'te genel komutanın görüşünü dile getirmiş ve Mısır halkı üzerindeki misyonunun altını çizmiştir. 48 saatlik sürenin sonunda halkın amaçlarına ulaşılamamıştır.
Silahlı kuvvetler çeşitli liderler, gençler, siyasilerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Görüşmelere göre güçlü ve istikrarlı bir Mısır oluşturulacak. Herkesi kapsayacak., çatışma sonlandırılacak ve bir yol haritası oluşturulacak. Bu çerçevede anayasa askıya alınacak. Anayasa Mahkemesi başkanı mahkeme önünde yemin edecek. Bunun sonunda cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.
Anayasa Başkanı anayasak deklerasyonlar yayınlama hakkına sahip olacak bu geçiş sürecinde. Daha sonra bir hükümet kurulacak. Ve bütün kesmi kapsayan bir komite anayasal değişiklikleri gözden geçirecek. Daha sonra da parlemento seçimleri gerçekleştirilecek.
Medya için yeni etik değerleri oluşturulacak. Ve gençliğin bundan sonraki süreçte güçlendirilmesi için bir uzlaşı komisyonu oluşturulacak. Silahlı kuvvetler Mısır halkına, bütün farklı grupları bir araya getirerek, barışçıl protesto haklarına sahip çıkıp kan dökülmesini engelleyecektir.
Silahlı kuvvetler hem polis gücünü hem de yargıyı bir kez daha selamlamaktadır. Hem yaptıkları fedakarlıklardan dolayı hem de Mısır halkının güvenliğini sağladıklarından dolayı selamlamaktadır."
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (3 Temmuz) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...