Tarihte Bugün TB Cepte Üç G Devri Başladı

30 Temmuz 2009 / 14 yıl önce

Erteleme
Unutma
Hatırla
Günlük Yaz...
Kendine Bir
İyilik Yap
GELECEĞE Mesaj gönder 10 Yıl Sonraki SEN 2034 SENİ BEKLİYOR
Tarihte Bugün
29 Mart
Bugün
Ölenler
Bugün
Doğanlar
Bu Yıl Olanlar
2024
Bu Yıl Ölenler
2024
Bu Ay Ölenler
Mart
Bu Ay Doğanlar
Mart
Geçen Yıl Olanlar
2023
Geçen Yıl Ölenler
2023

Gazete Manşetleri

Burçlar

Yaş Hesapla

Gezegen Saatleri

Hicri Bugün

Tarihten Kesitler

Cepte Üç G Devri Başladı

Cep telefonundan görüntülü konuşma, bugünkünün 10 katı kadar hızlı internete girmenin yanı sıra birçok yenilik getiren 3G Türkiye'de başladı.

OLAY 14 yıl önce   tarihtebugun.org

OLAY Tarihte Bugün: 30 Temmuz 2009 Cepte Üç G Devri Başladı
G için Turkcell'i seçenler 2323'e, Vodafone'ı tercih edenler 3636'ya ve Avea'yı isteyenler de 3334'e kısa mesajla (SMS) abone olabilecek. Mesaj kısmına 3G yazmak yeterli. Hızlı internet ve görüntülü konuşmaya olanak tanıyan 3G için üç operatör de birbirinden renkli kampanyalar hazırladı

İLKER PEHLİVAN

4.4 milyar liralık yatırımın ürünü 3G ile internet hızla ‘cep’e girdi
İSTANBUL - Kablosuz teknolojilerin ulaştığı son nokta olan 3G bugün üç GSM operatörüyle başladı. Turkcell, Vodafone ve Avea’nın hazırlıklarını tamamladığı 3G ile aboneler, 10 kata kadar hızlı internet, görüntülü konuşma ve film-müzik indirme gibi işlemleri aynı ücret üstünden yapacak. Bunun için abonelerin seçtiği GSM operatörüne verilen numaradan mesaj atmaları ya da çağrı merkezini aramaları yeterli olacak.
Bugünden itibaren 3G hizmeti almak için, Turkcell’i seçenler 2323’e, Vodafone’ı tercih edenler 3636’ya ve Avea’yı isteyenler de 3334’e kısa mesaj (SMS) atarak abone olabilecek. Mesaj kısmına 3G yazmak yeterli. Mevcut aboneler, herhangi bir abonelik ücreti veya vergi ödemeden 3G’ye anında geçiş yapabilecek.

İlk Japonya’da başladı
Çoğumuzun bu yılbaşından beri öğrenmeye başladığı 3G aslında Avrupa ve Uzakdoğu’da yıllardır kullanılıyor. 1998 yılında Japonya’da başlayan 3G, 2003’ten sonra Avrupa’da abonelere sunuldu.
Ses, data, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş özellikler sunan 3G’nin en büyük özelliği yüksek hızda internet.
Hep cep telefonu ile anılan 3G aslında sadece cep telefonlarında kullanılan bir teknoloji değil. Mobil olarak çok yüksek hızda erişim sağlayan 3G, şimdiye kadar askeri operasyonlar, ulaştırma, uzay haberleşme gibi birçok farklı alanda kullanıldı.

3G neler getirecek?
Üçüncü nesil GSM hizmetleri (3G), bilim kurgu filmlerindeki telefon ya da bilgisayarlarla ilgili tüm yenilikleri bir anda hayatın içine sokuyor. 3G deyince akla ilk gelen özellik olan görüntülü konuşma aslında sistemin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. 3G ile yapılabilecek özelliklerden bazılarını bir araya getirdik.
Cepten kesintisiz TV: Operatörlerin TV kanallarıyla yapacağı anlaşmalarla cep telefonundan her yerde televizyon izlenebilecek. Yine anlaşmalı TV platformlarında abonelik karşılığı futbol karşılaşmaları ya da filmler satın alınabilecek.
Uzaktan kamera: Ev ya da ofise yerleştirilen güvenlik kamerasıyla dünyanın her yerinden cep telefonuyla uzaktan kontrol yapılabilecek. Cep telefonu gibi SIM kartıyla çalışan bu kamera tuşlarla sağa ya da sola yönlendirilebiliyor. Aramak yeterli olacak.
Konferansa canlı bağlantı: 3G en çok iş dünyasını rahatlatacak gibi görünüyor. Getirdiği teknolojiyle şirketlerin maliyetleri de azalacak. Vodafone’un 3G’yi tanıttığı basın toplantısında olduğu gibi yönetici ya da çalışanlar görüntülü olarak birbiriyle konuşabilecek. Bankacılık, medya, sanayi, tarım ve ticaret gibi sektörler, hızlı mobil iletişim sayesinde hem zamandan hem de işgücünden tasarruf etmiş olacak.
Doktor cep telefonunda: 3G’nin görüntülü konuşma özelliğinde en büyük faydalarında biri de sağlık danışma hizmetleri olacak. Görüntülü konuşma ile ilkyardım konusunda doktordan tavsiye alınıp, teşhis ve tedaviyi cep telefonundan öğrenebileceksiniz. Erken müdahale hayat kurtaracak.
Herkes kameraman olacak: İsteyen herkes cep telefonundaki görüntüyü Facebook, Youtube ya da kişisel sitesine ekleyebilecek. Herhangi bir yerden TV kanallarına bağlanılıp olay yerinden canlı bağlantı yapılabilecek. Herkes TV kanallarına muhabir ya da kameraman olabilecek.
Uzaktan eğitim: 3G ile uzaktan eğitim daha da yaygınlaşacak. İnternet hızlandığı için dersler daha çabuk indirilip, İstanbul’dan yurtdışındaki bir okuldaki dersler canlı olarak izlenecek. 3G sayesinde, telefonlar eğitimin parçası haline gelecek.
Dört dakikada film indir: 3G ile internete ADSL’den daha hızlı bağlanılacak. 100 kata kadar hızlanan internetle bugün mevcut internet hızıyla 6.5 saatte indirilen bir film 3-4 dakikada indirilebilecek. Dijital müzik pazarı da 3G ile hareketlenecek.
Aboneler binlerce müzik parçasını, film ve dizileri, video klipleri cep telefonuna indirebilecek.
Görüntülü saat: Ajan filmlerini aratmayan bir ürün de saat-telefonlar olacak. İlk bakışta saat gibi duran cihazlar aslında 3G teknolojisiyle çalışan ve görüntülü konuşturan birer telefon. Yüksek çözünürlüğe sahip cihazların fiyatı da yüksek olacak gibi.
Akbil sırası yok: Kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri ve hatta akbil özellikleri artık cep telefonuna yüklenebilecek.

Hız farkı olmayacak
3G ihalesi sonucunda, 40 MHz’lik A tipi lisansı 358 milyon avro ile Turkcell, 35 MHz’lik B tipi lisansı 250 milyon avro ile Vodafone ve 30 MHz’lik C tipi lisansı 214 milyon avro ile Avea almıştı. Turkcell, Vodafone ve Avea’nın bugüne kadar 3G teknolojisine yaptığı toplam yatırım 4.4 milyar TL’yi buldu. Turkcell 2.1 milyar TL, Vodafone 1.3 milyar TL, Avea ise, 1 milyar TL’lik yatırım yaptı.
Bu lisanslar arasında sadece bant genişliği farkı bulunuyor.
Ancak 3G’de bantlar arasında bir hız farkı bulunmuyor, hepsi teorik olarak saniyede 14.4 megabit hızıyla çalışıyor. Yani, A, B ve C bantlarının kalitesi aynı olduğunu için operatörlerin verdiği 3G hizmetinde hız açısından herhangi bir fark olmayacak çünkü operatörlerin aldıkları bant genişlikleri ile abone sayıları birbirine orantılı.
1990’larda başlayan 2G dönemi halen dünyada kullanılıyor. Dijital ses kodlama yapabilen bu sistem zamanla geliştirildi. Türkiye’de hâlâ kullanılan 2G, daha yüksek bant genişliği, paket iletimi ve multimedya sistemleriyle gelişti.

Kim kaça 3G’li yapacak?
Vodafone
3G yazıp 3636’ya ücretsiz SMS göndermek yeterli oluyor. Vodafone’un tarifesinde ‘fature stop’lu paketleri dikkât çekiyor. Maksimum günlük 5 TL/35 kontör, aylık 100 TL/700 kontör üstü ücretlendirilmeyerek, abonelere limitsiz kullanım imkânı sağlanıyor. Vodafone’da ‘standart tarife’de günlük ücretlendirme, kullanım miktarı ne olursa olsun 5 TL/35 kontörü aşmayacak. Vodafone, aylık 250 MB’lik internet paketini 10 TL, aylık 1 GB’lık internet paketini 30 TL, aylık 3 GB’lık internet paketini de 50 TL’den ücretlendiriyor. Günlük limitsiz kullanım ise 5 TL.

Turkcell
Turkcell’de 3G’ye geçmek için sadece 2323’e kısa mesaj atmak gerekiyor. Turkcell, 3G’nin en büyük yeniliğinin hızlı internet olduğunu vurguluyor. 3G ihalesinde A tipi lisansı alan Turkcell kimi yerlerde 100 kata kadar hızlı internet sunuyor. Turkcell, en hızlı mobil internetin en uygun fiyata Turkcell 3G’de olduğunu savunuyor. Şirket 3G döneminde mevcut internet fiyatına yarı yarıya daha indirimli hizmeti de ekledi.
Turkcell’in 4 GB internet paketini aylık 39 liraya alan müşterilerine Turkcell 3G modem Vınn hediye ediliyor.
4 GB paket alan Turkcelliler ilk üç ay sadece 19 lira ödüyor. 100 MB’lik cepten internet paketi de 9.38 lira/65 kontöre, ilk üç ay için ise, 3.94 TL/30 kontöre kullanılacak. Turkcell’de, ilk ay bir saat görüntülü konuşma da hediye.

Avea
Avea’nın en büyük iddialarından biri görüntülü konuşma. Şirket tüm yönlere vergiler dahil dakikası 1 kontör ya da 10 kuruştan görüntülü konuşma yaptıracak. Avea abonelerinin 3G’ye geçmek için 3334’e 3G yazıp göndermesi gerekiyor. Aboneler 30 Temmuz-31 Ekim arasında herkesle her yöne 15 dakika görüntülü ve ücretsiz konuşacak.
Avea’da 100 binden fazla yerli-yabancı şarkı, 8 bin klip, yaklaşık 250 konser kaydı 3G abonelerine bu yıl sonuna kadar ücretsiz olarak sunulacak. Avea’nın üç adet 3G paketi var. İçinde görüntülü konuşma, TV izleme ve hızlı internet özelliklerinin olduğu paketlerin fiyatı 7, 17 ve 27 TL.





DİKKAT! Yorum yazmak için üye girişi gereklidir.
Ziyaretçi Ücretsiz Üyelik
Tablodan Kolay Erişim (Tablo Linkleri) -
Yorum Gönderme -
Profil Sayfası Oluşturma -
Olay Takip Sistemi -
Günlük E-Posta Alımı -
Sıralama (Başlık, Görsel, Yıllık, Aylık, Günlük, Türe Göre) -
Duyuru Bilgisi -
Günlük Yaz -
Kendi Tarihte Bugün Sayfanı Oluştur -
Geleceğe Mesaj Gönder -
Reklamsız İçerik
Giriş SEN DE KATIL
Arama
Tarihte Bugün 29 Mart

Tarihte Bugün Bugün Doğanlar Bugün Ölenler





















Sitenize Tarihte Bugün Ekleyin

Tarihte Bugün ® | www.tarihtebugun.org