1960'ların başında Soğuk Savaş'ın en kritik cephelerinden biri haline gelen Güneydoğu Asya'da, ABD Başkanı John F. Kennedy stratejik bir hamle yaparak Güney Vietnam'daki askeri varlığı artırma kararı aldı. 'Domino Teorisi' çerçevesinde hareket eden Kennedy yönetimi, Güney Vietnam'ın komünist Kuzey karşısında düşmesinin tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağı endişesiyle askeri danışman ve teçhizat desteğini en üst seviyeye çıkardı.
Bu karar, ABD'nin Vietnam'daki rolünü 'gözlemci' statüsünden 'aktif destekçi' konumuna taşıdı. Kennedy'nin talimatıyla bölgeye gönderilen Özel Kuvvetler (Yeşil Bereliler) ve askeri uzmanlar, Güney Vietnam ordusunu gerilla savaşına karşı eğitmeye başladı. Ancak bu hamle, beklenen istikrarı sağlamaktan ziyade, çatışmaların dozunun artmasına ve Amerikan kamuoyunun ilerleyen yıllarda en çok tartışacağı savaşlardan birinin derinleşmesine neden oldu.
Kennedy'nin bu stratejik tercihi, kendisinden sonra göreve gelen Lyndon B. Johnson döneminde Amerikan birliklerinin doğrudan muharip güç olarak savaşa dahil olmasının zeminini hazırladı. Bu gelişme, Soğuk Savaş diplomasisinde askeri müdahaleciliğin en belirgin örneklerinden biri olarak tarih kayıtlarına geçti ve ABD'nin on yıl sürecek Vietnam bataklığına girişindeki en önemli dönüm noktalarından biri kabul edildi.
TB Arşiv Kaydı #4340
4
Ocak
1962
64 Yıl Önce
ABD Başkanı Kennedy'nin Güney Vietnam'a Asker Gönderme Kararı
ABD Başkanı John F. Kennedy, komünizmle mücadele kapsamında Güney Vietnam'a ek askeri birlikler ve danışmanlar gönderileceğini resmen açıklayarak Vietnam Savaşı'ndaki Amerikan müdahalesini derinleştirdi.
15.7B
HİCRİ: 27 Recep 1381
RUMİ:1 Şubat 1442
ABD Başkanı John F. Kennedy, komünizmle mücadele kapsamında Güney Vietnam'a ek askeri birlikler ve danışmanlar gönderileceğini resmen açıklayarak Vietnam Savaşı'ndaki Amerikan müdahalesini derinleştirdi.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (4 Ocak) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...