Türkiye'nin siyasi tarihinin en çalkantılı dönemlerinden biri olan 1980 öncesi süreçte, kamu görevlilerine yönelik suikastlar toplumsal huzursuzluğu tırmandıran temel unsurlardan biri olmuştur. Bu dönemde İstanbul Emniyet Müdür Muavini olarak görev yapan Mahmut Dikler, 11 Ocak 1980 akşamı Levent'teki evinin yakınlarında pusuya düşürülmüş ve çapraz ateşe tutularak katledilmiştir.
Saldırıyı dönemin yasa dışı sol örgütlerinden Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği (MLSPB) üstlenmiştir. Dikler, özellikle asayişin sağlanması ve yasa dışı örgütlerle mücadelede aktif rol oynayan bir isim olması nedeniyle hedef seçilmiştir. Olay sırasında yanında bulunan koruma polisi de saldırganların açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmiştir.
Bu suikast, 12 Eylül 1980 askeri darbesine giden süreçte devlet otoritesinin sarsıldığını gösteren kritik olaylardan biri olarak kayıtlara geçmiştir. Olayın ardından düzenlenen cenaze töreni, dönemin güvenlik bürokrasisi ve halkın katılımıyla büyük bir protesto gösterisine dönüşmüş, artan terör olaylarına karşı duyulan toplumsal tepkiyi bir kez daha gözler önüne sermiştir.
TB Arşiv Kaydı #10790
6
Subat
1981
45 Yıl Önce
İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler Suikastı
İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler, 11 Ocak 1980 tarihinde aracına düzenlenen silahlı saldırı sonucu koruma polisiyle birlikte hayatını kaybetti.
14.9B
HİCRİ: 1 Rebiülahir 1401
RUMİ:1 Şubat 1442
İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler, 11 Ocak 1980 tarihinde aracına düzenlenen silahlı saldırı sonucu koruma polisiyle birlikte hayatını kaybetti.
Yorumlar
Yorumlar 0
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız .
Tarih Navigasyonu
Bu tarihi (6 Subat) farklı açılardan keşfedin:
Şu an sessizlik hakim...